IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕП предвижда срокът за разплащания между фирми и държавата да е до 30 дни

По изключение публичните власти ще могат да отлагат плащанията към фирми до 60 дни, което се отнася и за междуфирмените разплащания

12:38 | 15.10.10 г.
Автор - снимка
Създател
ЕП предвижда срокът за разплащания между фирми и държавата да е до 30 дни

Срокът за публичния и частния сектор за разплащания по сделки за услуги или стоки ще бъде до 30 дни като общо правило. Частните фирми все пак ще могат да договарят плащанията помежду си за срок до 60 дни или дори за по-дълъг период, ако и двете страни изрично са съгласни и ако това не е „твърде несправедливо“ по отношение на кредитора.

Това предвижда споразумението по този въпрос между Европейския парламент (ЕП) и Съвета на ЕС, което се предвижда да бъде подписано другата седмица, съобщиха от информационната служба на ЕП.

Оттам посочват, че по време на настоящата икономическа криза забавените плащания за услуги или стоки могат да доведат до фалит някои фирми с натрупани закъснели вземания. За да подкрепи малките и средни предприятия в Европа, които са особено уязвими спрямо закъснели плащания от клиенти, ЕП постигна споразумение със Съвета за обновяване на Директивата за забавените плащания, която да „затегне“ сериозно правилата относно сроковете.

Членовете на ЕП положиха особени усилия в бъдещото законодателство да залегне правилото, че публичните власти не могат да отлагат плащанията за повече от 60 дни, се подчертава в съобщението. Освен това, относно наказателните лихви при забавени плащания се предвижда те да бъдат ОЛП плюс най-малко 8%.

Държавите членки на ЕС ще разполагат с две години за въвеждане на посочените нови мерки в областта на сроковете за разплащанията между фирмите и между публичните власти (държава и общини) и частния бизнес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:44 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още