IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борсите в Европа отстъпиха от едномесечния си връх

Barclays поведе акциите на финансовите компании надолу, гръцкият АСЕ потъна с 2,5%

20:33 | 14.10.10 г.
Автор - снимка
Създател
Борсите в Европа отстъпиха от едномесечния си връх

Борсовите индекси на Стария континент отстъпиха от едномесечния връх, който покориха по време на вчерашната сесия, заради разпродажби във финансовия сектор. Тя бяха причинени от опасения, че банките в Европа ще трябва да наберат допълнителен капитал.

Акциите на британския финансов гигант Barclays поведоха финансовия сектор надолу. Цената им се понижи с 4,1% до 279,95 пенса, което е най-ниското й ниво за последните три месеца. Книжата на Societe Generale загубиха 3,1% до 41,70 евро на фондовата борса в Париж, а RBS се търгуваше с понижение от 4,7% до 45,3 пенса.

Две от най-големите гръцки банки National Bank of Greece и Alpha Bank загубиха повече от 6% от цената на своите акции и допринесоха най-много за силното понижение на гръцкия индекс ASE с 2,5% до края на днешната сесия.

Разпродажбите в банковия сектор засенчиха добрите финансови резултати на най-големия производител на селскостопански химикали в света Syngenta, както и новините за рекордния добив на желязна руда от минната компания Rio Tinto.

Общоевропейският индекс Stoxx Europe 600 се понижи с 0,2% до 265,68 пункта, като отстъпи от най-високото си ниво от средата на септември насам. Индексът, който покрива фондовите пазари в 18 западноевропейски страни, е нараснал с 2,3 на сто от началото на месеца, но все още се намира с 2,4% под своя връх за тази година, отбелязан през април.

Повечето национални индекси в Европа се движеха на положителна територия допреди данни за увеличението на новите молби за помощи при безработица в САЩ. След новината 14 от 18-те европейски борси приключиха сесията с понижения. Във Великобритания FTSE 100 загуби 0,4% до 5 727,21 пункта, френският CAC 40 намаля с 0,2% до 3 819,17 пункта.

Водещият борсов индекс в Германия DAX бе сред малкото успели да отбележат ръст, като се повиши с 0,3% до 6 455,27 пункта.

Акциите на британската банка Standard Chartered обяви бяха свалени от търговия на борсата в Лондон след публикация във Financial Times, че ръководството планира да привлече до 7 млрд. паунда (11 млрд. долара) допълнителен капитал чрез издаването на права.

Според анализатори намеренията на Standard Chartered ще окуражат и други представители на сектора да прибягнат до увеличение на своя капитал, което е причинило и разпродажбите във финансовия сектор днес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:11 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още