IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

S&P: Опасенията за Ирландия са преувеличени

Ирландската икономика ще се възстанови по-бързо от тези на другите периферни страни в еврозоната, смятат от агенцията за кредитен рейтинг

21:41 | 11.10.10 г.
Автор - снимка
Създател
S&P: Опасенията за Ирландия са преувеличени

Опасенията относно политическите и фискални рискове в Ирландия са преувеличени, заяви Дейвид Биърс, ръководител на отдела за рейтинги на държавни ценни книжа в Standard & Poor's, предаде Ройтерс.

Той прогнозира, че ирландската икономика ще се възстанови по-бързо от тези на другите периферни страни в еврозоната като Гърция, Испания и Португалия, тъй като в Ирландия частният сектор е по-гъвкав и потокът от преки чуждестранни инвестиции се е запазил.

Според Биърс може да има още лоши новини за банковия сектор на Ирландия. Той обаче е омаловажил страховете на пазара, че правителството може да загуби желанието си да продължи с икономическите реформи в страната или да запази фискалната си дисциплина.

В края на август S&P намали кредитния рейтинг на Ирландия с една степен до AA-. Като причина за решението си тогава от агенцията изтъкнаха очакването си, че Ирландия ще има много големи разходи за поддържането на проблемните си финансови институции. Перспективата пред рейтинга беше оставена негативна.

Другите големи агенции за кредитен рейтинг последваха действията на S&P. Fitch намали рейтинга на страната до AA-, изтъквайки същата причина.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още