IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Кристин Лагард призова за „валутен мир”

Финансовият министър на Франция обяви, че предпочита да се говори „за мир, а не за война” на валутните пазари

22:15 | 08.10.10 г. 1
Автор - снимка
Създател
Кристин Лагард призова за „валутен мир”

Министърът на финансите на Франция Кристин Лагард обяви, че предпочита да се говори за „мир, а не за война” на валутните пазари. Това се случи в навечерието на срещата на финансовите министри и ръководителите на централни банки от целия свят, която предстои във Вашингтон.

„Определено не искаме да говорим за война, искаме да говорим за мир”, заяви Лагард преди срещата на Г-20. Този уикент във Вашингтон има и срещи на страните, членуващи в Международния валутен фонд и Световната банка.

Основната тема на срещите се очаква да бъде валутният пазар и по-точно тенденцията за обезценка на валутите на водещите страни по отношение на тези от развиващия се свят. През последните седмици мерки за понижаване стойността на валутите си предприеха Бразилия, Япония и други държави.

В същото време все по-активно се говори, че в САЩ, Великобритания и еврозоната ще има нови мерки за подпомагане на финансовите пазари.

Според анализатори Лагард се е опитала да понижи напрежението, което съществува между САЩ и Китай по отношение на валутната политика. През последните седмици все по-често се случва американски политици да критикуват валутната политика на Пекин, като напоследък в критиките се включиха и представители на Европейския съюз.

Всичко за валутната война може да прочетете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:37 | 10.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Pyramid
преди 13 години
Я, че тя, Третата Световна война вече е започнала.Засега, като валутна - да се молим, да не прераства в гореща. Виждам един, единствен изход:Международни преговори по валутните въпроси. Преговори на страните, които да балансират бума на Китай тъй, щото, от една страна, да не се карат помежду си а, от друга, да не влизат в пряк конфликт с него. Не бива да се допуснат китайски манипулации с цел разбиване /на хилавото, на практика, несъществуващо/ вутно единство на не-китайците. Повишаването на цените на китайските стоки би могло да балансира западния и източен интерес, без да се отрази на относителния дял на излишъка в китайската икономика дори и при ръст курса на юана към другите валути и дори при ръст на потребителското търсене вътре в Китай - какво му е сложното?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още