IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сорос: Германия заплашва Европа с „дефлационна спирала”

Намаляването на бюджетния дефицит в страна кредитор като Германия е в директно противоречие с уроците от Голямата депресия

22:34 | 05.10.10 г. 6
Автор - снимка
Създател
Сорос: Германия заплашва Европа с „дефлационна спирала”

Германският стремеж за фискална стабилизация в Европа, в условията на слаб растеж и големи държавни дългове, „вероятно ще тласне еврозоната в дефлационна спирала”, смята инвеститорът милиардер Джордж Сорос.

Намаляването на бюджетния дефицит в страна кредитор, каквато е Германия, е в директно противоречие с уроците от Голямата депресия през 30-те години на 20 век, твърди Сорос, цитиран от Bloomberg.

Когато и кредитори и длъжници намаляват дефицитите си на фона на висока безработица, те „задействат дефлационна спирала в страните длъжници. Това може да вкара Европа в продължителна стагнация или по-лошо”.

Според Сорос поскъпването на еврото с 14% спрямо долара от 4-годишното му дъно през юни може да е краткотрайно.

„Еврото започна да коригира по принуда основния си недостатък – липсата на единен финансов орган”, посочва той.

„Все още обаче е прекалено рано за празнуване, тъй като зараждащата се обща финансова политика е диктувана от Германия, която се придържа към погрешна макроикономическа доктрина за стабилност, отчитаща единствено заплахата от инфлация, но не и тази от дефлация.”

Сорос е заявил още, че в САЩ има нужда от повече фискални стимули, а не от монетарни.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 3
ravnovesie
преди 13 години
Не виждам и един икономически факт, който да подкрепя това мнение. Дефицита в САЩ е като на Гърция. Дълга на САЩ е значително по-висок от общия дълг на страните от еврозоната. В търговските баланси отново европа стои много по-добре. Много по-малко пари наляха в европа отколкото в САЩ така че и бъдещата инфлация тук най-вероятно ще е доста по-слаба. В момента борбата е за това коя да бъде бъдещата основна резервна валута и САЩ за сега изглеждат обречени да загубят тази битка. И европейци и американци раздухват проблемите на разни периферни евпропейски икономики само за да забавят неизбежното струтване на долара.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 0
nikolait
преди 13 години
да де ама има един основен фактор за инфлацията - и той е прекомерното използване на ИЗЧЕРПАЕМИ природни ресурси(50% от петрола се потребява в САЩ). И когато имаш евтин кредит си склонен да вкарваш повече и повече кредити в повече и повече енргийни вампири - мощни коли, огромни апартаменти и къщи и тн. И това като се съчетае с ограниченията на земеделието и увеличаващото се население(а в САЩ се потребяват или"разхищават" основно количество храни) се стига до кризата от 2007-2008.Просто трябва да има нова икономическа логика и акценти, а не ПАРИ, ПАРИ и ПОТРЕБЛЕНИЕ(разхищение).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 0
Боян
преди 13 години
Бе такива тапанри могат да казват само "дайте ми пари, още и още" винансовите спеколанти няма какво друго да казват, те не обичат дисциплината и някакви ограничение, те искат единствено много пари, колкото повече по-добре
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 2
lozkhris
преди 13 години
Най-голямата глупост е да се работи против долара. Еврото и сега е прекалено скъпо и прекупено, благодарение на заръките отвъд Океана и послушниците им на Стария Континент. Ако Германия иска собственото си обедняване - да продължава в същия дух-за няколко години Европа ше се маргинализира и ше престане да бъде икономически фактор. Еврото трябва да се срине СЕГА, на секундата, за да се подкрепят банките,износа, страните с фискални проблеми и новоприетите членове. Ако това не се прави значи има договореност със САЩ и се работи против интересите на Континента, но в интерес на политиците в Брюксел, Берлин и Париж.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
ravnovesie
преди 13 години
да заплахата в САЩ е от инфлация. Всъщност там почти сигурно ще се получи инфлация. Но в еврозоната нищо чудно да стане и дефлация. Защото точно дисбаланса в политиките на САЩ и Германия като нищо ще доведе до значително поскъпване на еврото и от тук и до дефлация. Ако германия се опитва да направи coup de grace на долара то като нищо може и да успее да го постигне.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
ПИЧ
преди 13 години
Aз не споделям виждането на бай Ви Сорос, за заплахата от дефлация.Наистина заплахата е от инфлация, при налятите огромни средства (особено от ФЕД)Едва ли Сащ могат да дадат повече фискални стимули при този държавен дълг, ами по-добре да дръпнат спирачката на паричното предлагане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още