IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Европейските акции прекъснаха серията от шест поредни понижения

Добрите данни за сектора на услугите в САЩ вдъхнаха увереност в темпа на икономическото възстановяване

19:21 | 05.10.10 г.
Автор - снимка
Създател
Европейските акции прекъснаха серията от шест поредни понижения

Европейските акции се повишиха днешната сесия, след като увереността в темпа на икономическото възстановяване бе подкрепена от добри данни за щатския сектор на услугите, предава CNBC.

Ангажиментът на централната банка на Япония за стимулиране на местната икономика също вдъхна увереност на инвеститорите.

Индексът на водещите компании на Стария континент FTSEurofirst 300 се покачи с 1,4% до 1 066 пункта, прекъсвайки серията от шест поредни понижения, която бе най-лошата от януари 2009. Обемът на търговия обаче бе нисък.

Британският FTSE 100 нарасна с 1,4% до 5 636 пункта, германският DAX се повиши с 1,3% до 6 216 пункта, а френският CAC 40 скочи с 2,3% до 3 732 пункта.

С положителен знак за щатската икономика бяха новините, че ръстът на производстения сектор се е ускорил повече от очакваното през миналия месец, а пък секторът на услугите в страната се е разраснал за десети пореден месец през септември.

Индексът на Института за управление на доставките (ISM), който мери бизнес активността в непроизводствения сектор се е повишил до 53,2 пункта през септември в сравнение с 51,5 пункта за август. Секторът на услугите е доминиращ в щатската икономика.

Пазарът получи подкрепа и от данните за активността в британския сектор на услугите, която през септември неочаквано се е оттласнала от 16-месечното си дъно.

Днес Японската централна банка обяви, че ще понижи основния си лихвен процент в интервала от 0% до 0,1% и ще отпусне още 35 трлн. йени (419 млрд. долара) за увеличаване на ликвидността чрез покупки на ценни книжа и отпускане на заеми на банките в страната.

Японската централна банка понижи и прогнозата си за растежа на японската икономика, но инвеститорите все пак намериха за обнадеждаващо решението й да смекчи още монетарната си политика.

„Очакването е, че Федералният резерв (щатската централна банка) вероятно ще последва примера на японската, като данните за пазара на труда в петък ще покажат дали Фед ще предприеме допълнително вливане на ликвидност чрез покупката на още активи”, коментира Майкъл Хюсън, пазарен анализатор в CMC Markets.

”В момента търговията е като дърпане на въже между „бикове” и „мечки”. С приближаването на отчетния сезон пазарът е нервен”, обяснява Лотар Ментел, инвестиционен директор в Octopus Investments.

„Хората следят техническите модели, много от които излъчват сигнали за покупка. Техническите индикаторите се подобряват с всеки ден”, посочва той.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:57 | 12.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още