IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Moody's заплаши Ирландия с понижение на кредитния рейтинг

От рейтинговата агенция посочват повишените разходи на правителството за оздравяване на банковата система на страната като основен рисков фактор

17:11 | 05.10.10 г.
Автор - снимка
Създател
Moody's заплаши Ирландия с понижение на кредитния рейтинг

Международната рейтингова агенция Moody's заплаши Ирландия, че може да намали отново оценката си за нейните държавни ценни книжа (ДЦК) заради повишените разходи на правителството за оздравяване на пострадалата от ипотечната криза банкова система на страната.

От рейтинговата агенция посочват също слабия икономически растеж и нарастващите лихвени проценти по държавните облигации на Ирландия като рискови фактори за нейния кредитен рейтинг, предаде Wall Street Journal.

По-нататъшно понижение на оценката на нейния държавен дълг обаче ще повиши още повече разходите на ирландското правителство за неговото изплащане, без да търси помощ от страна на Европейския фонд за финансова стабилност.

От Moody's посочват, че все още е възможно за Ирландия да овладее своя държавен дълг и разходите за неговото изплащане. За тази цел страната трябва да положи допълнителни усилия за намаляване на своя бюджетен дефицит и постигането на устойчив растеж.

През миналата седмица централната банка на Ирландия съобщи, че спасяването на банковата система в страната може да струва до 50 млрд. евро на данъкоплатците. Преди това правителството призна, че ще увеличи бюджетния дефицит до 32% от брутния вътрешен продукт (БВП) през тази година, което е най-високото съотношение сред всички 16 членки на еврозоната.

През ноември Ирландия ще оповести нов четиригодишен план за намаляване на бюджетния си дефицит. Правителството реши да отмени планираните продажби на облигации до края на тази година заради по-високите лихвени проценти, които финансовите пазари изискват от ДЦК на Ирландия.

През юли Moody's намали рейтинга на ирландското правителство с една степен до Aa2, позовавайки се отново на големите разходи на държавата за стабилизиране на банковата й система. Понижение с още една степен ще изравни рейтинга на страната от Moody's с този по скалата на Fitch и Standard & Poor's.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:24 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още