IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Германия и Франция блокират новите правила за хедж фондовете

Берлин подкрепи Франция срещу идеята за предоставяне на пазарни права на фондове, управлявани от офшорни зони

10:53 | 30.09.10 г.
Автор - снимка
Създател
Германия и Франция блокират новите правила за хедж фондовете

Германия се присъедини към Франция в опит да блокира новите правила за регулация на хедж фондовете в Европейския съюз, които ще позволят на фондове и мениджъри от страни извън ЕС да получават паневропейски пазарни права или „паспорти“, пише Financial Times.

Тази идея затрудни постигането на съгласие за новите правила, имащи за цел да регулират дейността на хедж фондовете и частните фондове за дялов капитал.

Париж настойчиво отхвърля възможността да предостави права на фондове, управлявани от офшорни зони като Каймановите острови, и вместо това настоява страните членки на съюза да запазят контрол над финансовите продукти, предлагани на индивидуалните им пазари.

Брюксел аргументира предложението за паспортите с идеята, че паневропейски достъп трябва да е гарантиран за всички фондове, отговарящи на определени стандарти. Тази позиция се подкрепя от Великобритания, където много от мениджърите в Лондонското сити базират фондовете си в офшорни зони заради данъчните облекчения. САЩ също лобираха настойчиво срещу дискриминационното отношение спрямо хедж фонд индустрията отвъд океана.

В сряда обаче френската съпротива беше подкрепена от Германия, която посочи, че е склонна да заеме сходна позиция. Френският финансов министър Кристин Лагард обяви, че „по темата за алтернативните фондове позициите на Германия и Франция са напълно еднакви“.

Говорител на френското правителство съобщи, че Лагард е разговаряла с германския си колега Волфганг Шойбле по телефона във вторник и че германският финансов министър се е присъединил към Франция в опозицията й срещу издаването на европейски паспорти за фондове, базирани в страни, известни като данъчни или регулаторни убежища.

В Брюксел също потвърдиха, че доколкото им е известно това е новата германска позиция, въпреки че за момента няма официално изявление на германското финансово министерство. Според говорител на Европейската комисия „паспортът трябва да е част от компромис за постигане на споразумението“.

Изправени пред френската и германската опозиция, дипломатите може да опитат да предложат сделка, в която идеята за паспорта да бъде представена или след много дълъг преходен период, или да включва клауза за преразглеждане след определен период от време, допълва Financial Times.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:55 | 05.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още