IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Завеждат иск за 400 млн. евро срещу авиокартел, включващ Air France и KLM

Европейски компании, начело с Philips и Ericsson, претендират, че са претърпели загуби от фиксираните цени на товарните превози след 2000 година

21:12 | 29.09.10 г.
Автор - снимка
Създател
Завеждат иск за 400 млн. евро срещу авиокартел, включващ Air France и KLM

Най-големият европейски иск срещу картелно поведение ще бъде заведен утре срещу Air France и KLM от група компании, водени от холандския електронен гигант Philips и шведската телекомуникационна група Ericsson, пише FT.

Компаниите ще заявят претенции, че са претърпели повече от 400 млн. евро загуби, в резултат от съгласуваните цени на авиокомпаниите Air France, KLM и Martinair. Според адвокатите на потърпевшите сумата може да надхвърли 500 млн. евро, като се включат и лихвите.

Международният регулатор по въпросите на конкуренцията разследва световен авиокартел, базиран върху цените за превоз на товари през последните четири години.

В страни като Южна Корея, Австралия, Канада и САЩ почти две дузини авиокомпании, включително KLM, Air France и Martinair, вече признаха участие в незаконни действия след 2000 година и са изправени пред значителни глоби.

Air France и KLM се сляха през 2004, но запазиха юридическа самостоятелност.

Тепърва предстои Европейската комисия да обяви резултатите от своето разследване. Смята се, че дългоочакваното й решение е било забавено от авиокомпаниите, които са се опитвали да докажат, че не са в състояние да платят тежки глоби в сегашната икономическа обстановка. Решението се очаква съвсем скоро.

Процесът в Холандия, който може да отнеме няколко години, ще зависи от установяването на законови нарушения от Брюксел.

Според съветници на засегнатите компании, те не могат да отлагат повече завеждането на исковете, понеже в някои европейски страни исковете трябва да са с не повече от 10-годишна давност, а първите нарушения датират още от 2000 година.

Според тях точно Air France и KLM са обект на исковете отчасти защото са се съгласили да платят 87 млн. евро обезщетение на потърпевшите от картела в САЩ, но не са предложили нищо на засегнатите в Европа и не са отговорили на искането за преговори.

Според фирмата, която финансира внасянето на иска, той е подписан от няколкостотин компании от 11 страни-членики на ЕС, главно от фармацевтичния и електронния сектори, но също и от хранителната и автомобилната индустрии. Британските компании са 15-20% от всички, голям е делът и на холандските, шведските и белгийските фирми.

За да успеят да защитят претенциите си, компаниите трябва да докажат, че са претърпели реални загуби и не са прехвърлили завишените транспортни разходи на своите клиенти. Очаква се икономическият анализ да отнеме значителна част от процеса.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:22 | 05.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още