IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Застраховката срещу фалит на Ирландия достигна рекорд

Причина за това станаха коментари на агенцията за кредитен рейтинг Standard&Poor's

12:00 | 28.09.10 г.
Автор - снимка
Създател
Застраховката срещу фалит на Ирландия достигна рекорд

Цената на застраховката срещу фалит на Ирландия достигна нов рекорд днес, след като коментари на рейтинговата агенция Standard&Poor's предизвикаха негативни настроения сред инвеститорите.

Петгодишните суапове за защита от необслужване на задълженията (credit defalult swaps) на Ирландия поскъпнаха до 519 базисни пункта, след като вчера стойността им бе 588,5 пункта, съобщава Ройтерс.

Това означава, че защитата на позиция от 10 млн. евро под формата на ирландски облигации струва на инвеститорите 519 хил. евро.

Коментарите на S&P, че разходите за подкрепа на национализираната банка Anglo Irish могат да доведат до редукция на кредитния рейтинг на Ирландия доведоха и до увеличаване на спреда в доходността, която инвеститорите изискват от страната в сравнение с тази по немските облигации.

Разликата между доходността по десетгодишните облигации на Ирландия и Германия достигна 461 базисни пункта, което е рекорд след въвеждането на еврото като единна валута в еврозоната.

Оценките на S&P са, че правителството на Ирландия ще трябва да налее поне още 35 млрд. евро за стабилизирането на Anglo Irish Bank, което ще предизвика допълнително увеличаване на бюджетния дефицит на страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:06 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още