IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ била на косъм да задейства спасителен план за Ирландия

Инвеститорите посочват новината като един от факторите, влияещи негативно на настроенията на европейските фондови пазари в понеделник

16:00 | 27.09.10 г.
Автор - снимка
Създател
ЕЦБ била на косъм да задейства спасителен план за Ирландия

Европейската централна банка (ЕЦБ) е обмисляла да активира спасителни действия за Ирландия, но се е отказала в последния момент, пише германският ежедневник Handelsblatt, цитиран от Reuters.

Handelsblatt се позовава на анонимни източници, според които ЕЦБ е обмисляла да задейства спасителния план на еврозоната. Банката била предупредила и някои страни в региона да имат готовност да се намесят на капиталовите пазари в подкрепа на Ирландия.

„В крайна сметка е взето решение да се изчака“, пише Handelsblatt.

ЕЦБ отказва да коментира темата, но според споразумението, определящо параметрите на спасителния план, фондовете могат да бъдат активирани само по настояване на отделна страна, а не на централната банка.

Всяка подобна заявка трябва първо да бъде разгледана от Европейската комисия и ЕЦБ, преди да бъде одобрена от финансовите министри на страните от еврозоната.

Инвеститорите посочват новината като един от факторите, влияещи негативно на настроенията на европейските фондови пазари в понеделник. Като резултат от публикацията цената на германските облигации нарасна.

В очакване правителството в Дъблин да обяви точната цена която държавата ще плати за спасяването на Anglo Irish Bank, днес Moody's понижи рейтинга на негарантирания основен дълг на национализираната банка с 3 стъпки и на подчинения дълг на банката с 6 стъпки.

През май страните от еврозоната създадоха Европейския фонд за финансова стабилност като инструмент за гарантиране на финансова сигурността и предотвратяване на разпространението на дълговата криза разразила се в Гърция.

Фондът който разполага с 440 млрд. евро ще бъде на разположение до 2013 г.

През юни ЕЦБ обяви, че помощ за страни изпитващи финансови затруднения ще бъде предоставяна единствено при липса на възможност за финансиране от капиталовите пазари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:48 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още