IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Политическата криза в Белгия продължава да прави страната все по-рискова

Доходността по облигациите на страната спрямо немските облигации се увеличава с най-бърз темп от всички държави в еврозоната

12:41 | 27.09.10 г.
Автор - снимка
Създател
Политическата криза в Белгия продължава да прави страната все по-рискова

Политическата криза в Белгия продължава да влияе негативно на настроенията на инвеститорите и облигациите на страната се търгуват при все по-висока доходност спрямо държавните ценни книжа на Германия, съобщава Bloomberg.

Пазарните участници вече искат премия от 90 базисни пункта спрямо доходността на десетгодишните германски правителствени облигации. Това е с 41% повече от 64-те базисни пункта премия, изисквани от пазара в началото на настоящия месец, обяснява агенцията.

За същия период спредът между доходността на ирландските и немските облигации се е увеличил с 21 на сто, но до доста по-внушителните 413 базисни пункта.

Днес се очаква Белгия да пусне на пазара облигации за 2,5 млрд. евро, с което инвеститорското доверие ще бъде тествано за пръв път от близо месец насам. С това дълговете на страната, които през 2009 година възлязоха на 97% от брутния вътрешен продукт, ще се увеличат още.

„Заради високата си степен на задлъжнялост Белгия се превръща в полупериферна държава“, заявява Стюарт Томсън, фонд мениджър в Ignis Asset Management. “Белгия не е в състояние да понижи дефицита си чрез фискални мерки в този момент“, посочва специалистът.

Към края на миналата година държавният дълг на Ирландия бе 64% от БВП, този на Гърция – 115%, Испания и Португалия имаха съответно 53 и 77 на сто дълг спрямо размера на икономиките си.

Основният проблем на Белгия в момента е политическата криза, която пречи на формирането на правителство вече няколко месеца. Увеличаването на изискваната от инвеститорите доходност пък започна да се увеличава след напускането на лидера на социалистите в страната на преговорите за формиране на кабинет.

От началото на месеца белгийските облигации са сред най-слабо представящите се в света, като са донесли на инвеститорите загуба от 2,28 на сто. Инвестицията в ирландски облигации е донесла загуба от 3,88 на сто за периода, а тази в португалски – 4,81 на сто, допълва Bloomberg. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:24 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още