IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ватикана смята обвиненията срещу своята банка за недоразумение

Настоящият проблем е плод на недоразумение между две банки, казва говорител на Светия престол

10:00 | 23.09.10 г.
Автор - снимка
Създател
Ватикана смята обвиненията срещу своята банка за недоразумение

След като високопоставени банкери от Ватикана бяха обвинени от италиански магистрати в пране на пари, Светият престол настоя, че „става въпрос за недоразумение“ около два парични трансфера и подчерта, че напълно съдейства на италианските и международни власти, пише Financial Times.

Финансовата полиция в Италия обяви във вторник, че е замразила 23 млн. евро собственост на ватиканската банка L'Istituto per le Opere di Religione (IOR) в римския клон на Credito Artigiano. Магистратите обявиха също, че са стартирали формално разследване за пране на пари срещу двамата директори на IOR.

„Настоящият проблем е плод на недоразумение между IOR и банката която е получила трансферираната сума“, казва отец Федерико Ломбарди, говорител на Светия престол.

Във Ватикана са изключително чувствителни към разследването, тъй като единият от обвинените директори Готи Тедечи е назначен на поста си специално, за да изчисти репутацията на IOR, след като банката беше замесена в скандала около фалита на Banco Ambrosiano през 80-те години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още