IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британски министър: Решението да не приемаме еврото беше правилно

През 2003 г. предишното лейбъристко правителство отхвърли идеята за референдум по въпроса за присъединяване към еврозоната

19:14 | 21.09.10 г.
Автор - снимка
Създател
Британски министър: Решението да не приемаме еврото беше правилно

Предишното британско правителство е взело „правилно решение“ да не прави опити за присъединяване към еврозоната, заяви главният секретар на финансовото министерство на страната Дани Алекзандър, цитиран от ВВС.

Алекзандър, който е помагал за ръководството на кампанията за приемане на еврото във Великобритания, е заявил, че чувства "облекчение", че тя се е провалила. Това, че не използва еврото, е дало на страната повече гъвкавост при възстановяването от кризата, подчертава той.

През 2003 г. предишното лейбъристко правителство отхвърли идеята за референдум по въпроса за присъединяване към еврозоната.

Тогавашният финансов министър Гордън Браун, по-късно премиер на страната, тогава заяви, че обществено гласуване по въпроса ще има чак тогава, когато има условия приемането на еврото да е в интерес на нацията.

Сегашното правителство подкрепя влизането в еврозоната като дългосрочна политическа цел, но според коалиционното споразумение, сключено през май между управляващите либерал-демократи и консерватори, страната няма да се присъедини или "да се подготви за присъединява" по време на работата на този парламент.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:08 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още