IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бюджетният дефицит на Португалия нарасна с 5%

Цената, която Португалия трябва да плаща за кредитирането си, се повиши до рекордни нива

12:54 | 21.09.10 г.
Автор - снимка
Създател
Бюджетният дефицит на Португалия нарасна с 5%

За първите 8 месеца на годината португалският бюджетен дефицит е нараснал с 5% - знак, че правителството в Лисабон може да изпита затруднения при овладяването на четвъртия по големина дефицит в еврозоната на фона на рекордна цена за кредитирането, пише Bloomberg.

Дефицитът на страната нарасна с 5% до 9,91 млрд. евро от 8,74 млрд. евро година по-рано, обяви португалското министерство на финансите. Приходите от данъци са се увеличили с 3,3% - повече от планираното, докато бюджетните разходи са нараснали с 2,7%.

Цената, която Португалия трябва да плаща за кредитирането си, се повиши до рекордни за еврозоната нива поради опасенията за способността на Лисабон да овладее дефицита си и в същото време да избегне двойна рецесия. Допълнителната доходност, която инвеститорите търсят, за да притежават португалски, а не германски облигации, в понеделник достигна 398 базисни пункта, близо до нивата, при които се търгуваше гръцкият дълг през април, когато Европейският съюз предложи на Атина спасителен заем, за да избегне фалит.

„Финансовата консолидация в най-добрия случай е временна“, казва Гийом Мене, главен икономист на Bank of America Merrill Lynch. „Ще бъде на косъм“ дали правителството ще успее да изпълни поставените цели, или не.

През 2010 г. правителството иска да ограничи бюджетния дефицит на страната до 7,3% от БВП от 9,3% за миналата година. По-голям дефицит имат единствено Ирландия, Гърция и Испания. Правителството в Лисабон настоява, че ще изпълни поставените цели, като на 9-ти септември министърът на финансите Фернандо Тешейра душ Сантуш заяви, че страната „не може да си позволи“ да не ги изпълни. Португалия иска да достигне определената от ЕС граница от 3% през 2012 г.

За разлика от Португалия Испания съкрати седеммесечния си бюджетен дефицит наполовина спрямо същия период на миналата година и доходността по 10-годишните испански ДЦК падна до 4,23% от 4,88% в средата на юни.

С доходност от 6,39% по 10-годишните ДЦК, Португалия рискува нова рецесия. Страната преживя десетилетие на минимален растеж, като от 2000 г. годишният ръст не е надхвърлял 1%. В сряда Португалия планира да проведе аукцион за продажба на 4-годишни и 10-годишни ДЦК.

„С нисък растеж и тези нива на доходност по облигациите Португалия вероятно ще има проблем с платежоспособността и именно от това се притесняват инвеститорите“, казва Луиджи Сперанза, икономист на BNP Paribas в Лондон, който прогнозира нова рецесия в страната през втората половина на годината. Ниският растеж „прави живота на правителството по-труден и желанието за фискална консолидация може да се изпари“, допълва той.

Централната банка на Португалия прогнозира, че растежът на страната ще се забави до 0,2% през 2011 г. от 0,9% през тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:20 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още