IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шведските компании – с най-голямо увеличение на дивидентите в Западна Европа

Дивидентите на местните компании ще нараснат средно с 21,5 на сто тази година, според оценки на Bloomberg

10:42 | 16.09.10 г.
Автор - снимка
Създател
Шведските компании – с най-голямо увеличение на дивидентите в Западна Европа

Шведските компании вероятно ще увеличат най-много дивидентите си сред западноевропейските страни тази година, които са ограничени в печалбите си от строги правителствени мерки.

Дивидентите на местните компании ще нараснат средно с 21,5 на сто тази година, според оценки на Bloomberg. За сравнение в Германия се очаква ръст от 14,3 на сто, в Швейцария – от 16%, а средно за индекса на най-големите европейски компании Euro Stoxx 50 – 11,7%. За Дания и Норвегия се очаква увеличение на дивидентите съответно с 15,8 на сто и 15,3 на сто.

Експортноориентираната шведска икономика се очаква да има най-малкия бюджетен дефицит в ЕС тази година (2,1% по оценки на ЕК), а нивото на дълга й е наполовина по-ниско от средното за еврозоната. Така на страната не се налага да прилага мерки за ограничаване на дефицита, каквито пречат на растежа в други части на Европа. Индексът Stoxx Nordic 30 се е повишил с 18 на сто тази година, докато Stoxx 50 е паднал с 6%.

Сред компаниите, които се очаква да увеличат дивидента си тази година, са световният лидер в производството на металорежещи инструменти Sandvik, който се върна на печалба благодарение на търсенето в Китай, Индия и Латинска Америка, Volvo (отново благодарение на Азия и Южна Америка), както и производителят на лагери SKF AB.

От 25-те базирани в Швеция компании в индекса OMX Stockholm 30, 20 са отчели печалба за второто тримесечие над очакванията. В Норвегия 52 на сто от компаниите в OBX Index са надхвърлили прогнозите на икономисти.

Според правителствени оценки Швеция ще отчете най-силното възстановяване в ЕС тази година – ръст с 4,5% след спад от 5,1 на сто през 2009 г. За сравнение Европейската комисия очаква 1,8 на сто ръст на икономиката на Европейския съюз.

Анализатори коментират, че успехът на скандинавските страни се дължи на стабилните публични финанси и ниските нива на доходност на корпоративните облигации, което улеснява рефинансирането им спрямо това на конкурентите им в други страни, както и на износа им за развиващите се пазари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още