IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия иска САЩ да се откажат от правото си на вето в МВФ

САЩ ще попитат защо се очаква от тях да се разделят с правото си на вето, докато Европа на практика ще запази своето, коментират анализаторите

17:54 | 15.09.10 г.
Автор - снимка
Създател
Германия иска САЩ да се откажат от правото си на вето в МВФ

Германия предлага САЩ да се откажат от правото си на вето при взимане на важни решения в Международния валутен фонд (МВФ) в замяна на това Европа да се съгласи на по-малко гласове в борда на директорите на организацията, пише Financial Times.

Предложението, което според анализатори ще срещне силна опозиция в САЩ, се отнася до разпределението на гласовете и тяхната тежест в борда на директорите на МВФ. Преориентирането на тежестта при взимане на решения към развиващите се страни е един от основните елементи от усилията на страните от Г20 да разширят представителността на МВФ и други международни организации.

Миналия месец САЩ използва процедурна маневра, за да принуди европейските страни да се съгласят на промени в борда на директорите на МВФ през ноември. В борда, съставен от 24 членове, има 9 директори от европейски страни, но се водят преговори за предоставянето на допълнителни места на развиващите се пазари и по специално на някои азиатски страни.

След като Великобритания, Франция и Германия имат места по-право това със сигурност ще означава, че някои от по-малките европейски представители като скандинавските страни, Холандия и Белгия ще трябва да се откажат от своите кресла.

Паралелно се обсъжда и промяна в тежестта на гласовете или „квотите“ на страните в борда.

Волфганг Шойбле, германският министър на финансите, намекна във вторник, че Европа ще трябва да се съгласи с по-малко места.. „Съгласен съм, че представянето на развиващите се икономики в борда на директорите ще трябва да се увеличи постепенно и че други страни и региони ще трябва да се примирят с по-скромно представяне, тъй като квотите им трябва да бъдат намалени“, казва той.

Шойбле заяви, че в замяна „ние трябва да се замислим върху намаляване на гласовете необходими за супер мнозинство при взимане на важни решения, така че в бъдеще да избегнем ситуации при които една страна или много малка група страни ще могат да налагат вето“, допълва той.

За момента важни решения изискват супер-мнозинство от 85% от гласовете, като САЩ държат 17%. Страните от групата БРИК – Бразилия, Русия, Индия и Китай – също заедно имат достатъчно гласове, за да блокират решение.

Германското предложение е конструктивен първи ход в гамбита, но САЩ и страните от групата БРИК няма да се откажат от правото си на вето, казва Тед Труман от Peterson Institute във Вашингтон.

Европейските страни заедно държат около 30% от гласовете в борда, което означава, че намаление на гласовете нужни за супермнозинство до около 75%, както предлага Германия, все пак ще им позволява да налагат вето. "САЩ ще попитат защо се очаква от тях да се разделят с правото си на вето, докато Европа на практика ще запази своето“, казва Труман.

САЩ повториха позицията си, че подкрепят реформирането на управлението на МВФ по начин който по-добре ще отразява реалностите в съвременната глобална икономика.

Шойбле заяви, че Берлин е информирал останалите европейски правителства за решението си, но че това не представлява обща европейска позиция.

По-рано тази година Световната банка се съгласи на промени в своето управление, така че присъствието на развиващите се страни да бъде по-силно застъпено.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:09 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още