IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Неутрална сесия за борсите в Европа след 4-месечния връх

Лошите данни за икономическото доверие в Германия, инфлацията и цените на жилищата във Великобритания разколебаха финансовите пазари

19:54 | 14.09.10 г.
Автор - снимка
Създател
Неутрална сесия за борсите в Европа след 4-месечния връх

Борсовите индекси на Стария континент завършиха днешната сесия с разнопосочни движения, след като разочароващите данни за икономическото доверие в Германия и за инфлацията във Великобритания заличиха оптимизма от предишните дни.

Общоевропейският индекс Stoxx Europe 600 завърши сесията с понижение от 0,1% до 266,4 пункта, като остана в подножието на най-високото си ниво за последните четири месеца, отбелязано в началото на седмицата.

Най-много върху европейския индекс натежаха компаниите от комуналния сектор, начело с немските енергийни доставчици RWE и E.ON, заради понижените оценки на UniCredit за двете компании, пише Bloomberg.

Stoxx Europe 600, който включва борсови компании от 17 западноевропейски страни и Гърция, се е повишил с 15% от своето дъно за тази година, отбелязано на 25 май.

Той достигна най-високото си ниво от 26 април насам в понеделник, но отстъпи заради силния спад на индекса на икономическото доверие в Германия през септември. Той се понижи рязко до -4,3 пункта, чертаейки слаби изгледи за растеж пред немската икономиката през втората половина на годината.

Аналогичният икономически барометър за еврозоната също отчете силен спад през септември.

Поредицата от икономически данни за Европа от днес показаха още, че фабричният сектор се намира в стагнация през юли. Това пролича от индекса на индустриалното производство, който отбеляза нулев ръст спрямо юни при очаквано повишение на продукцията от 0,2% на месечна база. 

Индустриалното производство в еврозоната забавя темповете си на годишен ръст до 7,1% през юли в сравнение с 8,3 на сто през юни, което загатва за по-слаб растеж на европейската икономика през текущото тримесечие.

Малко преди това стана ясно, че годишната инфлация на Острова остава над заложения таван от 3% за шести пореден месец през август. Индексът на потребителските цени се намира с 3,1% над миналогодишните си нива и е нараснал с 0,5% на месечна база, което надмина пазарните очаквания.

Целта на Английската централна банка е да поддържа инфлацията в интервала от 2 до 3%.

Британският индекс FTSE 100 заличи преднината си от ранните часове на търговията и завърши без промяна на ниво от 5 567,41 пункта. Върху него се отразиха и данните на Кралския институт на лицензираните оценители (RICS) във Великобритания, които показаха, че отрицателната тенденция на британския пазар на жилища се засилва.

Главният германски индекс DAX успя да завърши с ръст от 0,2% до 6 275,41 пункта, а индексът на водещите френски компании CAC 40 нарасна с 0,2% до 3 774,40. В Холандия обаче AEX загуби 0,2%, докато в Гърция ASE потъна с 1,5%. Националните индекси се понижиха в общо 12 от 18-те европейски борси, представени в Stoxx Europe 600.

Акциите на Royal Philips Electronics загубиха близо 4% на борсата в Амстердам, след като най-големият европейски производител на потребителска електроника разочарова инвеститорите със своите финансови цели за следващите пет години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:46 | 27.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още