IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Собствениците на камиони и цистерни в Гърция започват нова стачка

Протестът е срещу предвидената либерализация на товарния транспорт

15:48 | 11.09.10 г.
Автор - снимка
Създател
Собствениците на камиони и цистерни в Гърция започват нова стачка

Собствениците на камиони и цистерни в Гърция започват в понеделник нова безсрочна стачка след стачните им действия през юли в знак на протест срещу предвидената либерализация на товарния транспорт, предаде АФП.

След заседание на общото ни събрание тази сутрин в Солун решихме единодушно да започнем в понеделник безсрочна стачка, заяви за АФП Апостолос Кенанидис, президент на Общогръцката федерация на международните превозвачи.

След заседанието стотици превозвачи, без техните камиони, преминаха по улиците на Солун, където следобед са организирани няколко демонстрации по призива на синдикалните централи. Протестните митинги в Солун са срещу строгата програма за затягане на коланите, преди премиерът Георгиос Папандреу да произнесе по-късно днес ключова реч за икономиката на страната по повод откриването на 75-ия Международен солунски панаир.

Ние настояваме за отхвърляне на проектозакона за либерализация на отрасъла, добави Кенанидис, като заяви, че в неделя и в понеделник превозвачите заедно с камионите си ще участват в протестни шествия в Атина и Солун.

Правителството на премиера Георгиос Папандреу заяви, че е решено да отвори изцяло сектора на товарните превози за конкуренцията до три години.

Министърът на инфраструктурата и транспорта Димитрис Репас обави по-рано тази седмица, че няма да приеме искането на превозвачите за въвеждане на 10-годишен преходен период до пълна либерализация на издаването на лицензи за товарни превози.

Мерките за либерализация на отрасъла са в рамките на плана за финансово оздравяване на страната.

Едноседмична стачка на собствениците камиони и цистерни в края на юли остави почти цялата страна без бензин и засегна туризма.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още