IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ деблокира втория транш от заема си за Гърция

Страната ще получи нови 2,57 млрд. евро, според фонда бюджетната криза е на път да бъде преодоляна

10:33 | 11.09.10 г. 2
Автор - снимка
Създател
МВФ деблокира втория транш от заема си за Гърция

Международният валутен фонд (МВФ) деблокира втория транш от заема си за Гърция, предаде АФП. Средствата са 2,57 млрд. евро.

Заемът беше гласуван от най-високата инстанция в МВФ, Управителния съвет на фонда, в който представители имат 24 държави и групи от държави.

„Гръцките власти дадоха добър старт на икономическата си програма и решимостта им да я приложат дава своите плодове“, казват от фонда.

МВФ отпусна на страната през май около 30 млрд. евро, които ще бъдат отпуснати за три години. Първият транш, който получиха гърците, беше в размер на 5,5 млрд. евро.

Приносът на Европейския съюз за спасяването на Гърция е дори по-голям и възлиза на обещаните 80 млрд. евро.

Според МВФ бюджетната криза в страната, чийто пик беше в началото на годината, е на път да бъде разрешена.

Атина обяви в петък, че е намалила с 32% бюджетния си дефицит за първите осем месеца на 2010 г. в сравнение със същия период на 2009. Министерството на финансите изказа увереност, че ще постигне целта си да ограничи дефицита до 8,1% от БВП за цялата фискална година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:05 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 2
primo
преди 13 години
глобална рецесия няма да има,просто еврозоната няма да бъде в досега съществуващия си вид- еврото ще поевтинее до началните си нива от въвеждането си
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 0
rosybabe
преди 13 години
Щом края на кризата е близо защо им отпускат отново пари. Кризата скоро ще се превърне в глобална РЕЦЕСИЯ. Няма никакви симптоми за край на кризата. Просто се отлага във времето с изкуствено стимулиране от страна на държавите и безкрайно печатене на пари и харчене. Сега всички плащаме за гвупостта на управниците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още