IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Goldman Sachs отнесе глоба от 31 млн. долара във Великобритания

Глобата е сред най-големите, налагани от британския финансови регулаторен орган

11:25 | 09.09.10 г.
Автор - снимка
Създател
Goldman Sachs отнесе глоба от 31 млн. долара във Великобритания

Инвестиционната банка Goldman Sachs е била глобена с 31 млн. долара (20 млн. лири) от британските финансови регулатори за това, че не ги е уведомила за разследването за финансови измами срещу нея, което се проведе през това лято в САЩ.

След приключването му Комисията по ценните книжа и борсите в САЩ (SEC) накара финансовия гигант да плати през юли рекордната глоба от 550 млн. долара заради своите опити да манипулира пазара на ипотечни ценни книжа, припомня BBC.

Глобата от 31 млн. долара във Великобритания е една от най-тежките, налагани някога от финансовия регулаторен орган в страната (FSA).

От FSA критикуват банката, която не ги е уведомила за това, че брокерът на ценни книжа Фабрис Тур е бил разследван по времето, когато се е преместил от САЩ във Великобритания.

През април Комисията по ценните книжа и борсите в САЩ обвини Goldman Sachs, че заблуждавала свои инвеститори умишлено относно сложи инструменти за инвестиране в ипотечни ценни книжа, при което е възникнал конфликт на интереси.

Според SEC инвеститорите в нейни ипотечни ценни книжа са загубили повече от 1 млрд. долара заради колапса на жилищния пазар в САЩ. От банката не признаха, че са извършили юридически нарушения, но се съгласиха да платят глобата от 550 млн. долара заради непълната информация, която са предоставили на своите клиенти относно ипотечните ценни книжа.

Според много анализатори финансовият гигант се е разминал с по-ниска глоба от очакваното.

Goldman Sachs обяви нетна печалба от 3,5 млрд. долара за първите три месеца на тази година, но отчете спад на положителния резултат до 613 млн. долара през второто тримесечие заради глобата от 550 млн. долара и разходите от 600 млн. долара за плащане на данъка върху банковите бонуси, който бе въведен във Великобритания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:07 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още