IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Втори ден продължава стачката в ж.п. и градския транспорт в Гърция

Протестът е срещу програмата на правителството за икономически реформи и приватизиране на транспортни компании

08:53 | 09.09.10 г.
Автор - снимка
Създател
Втори ден продължава стачката в ж.п. и градския транспорт в Гърция

Втори ден в Гърция стачкуват работещите в железопътния и градския транспорт в знак на протест срещу програмата на правителството за икономически реформи и приватизиране на транспортни компании, съобщават гръцките медии.

Движението на междуградските влакове и градския транспорт в столицата ще бъде спряно в 11.00 ч. Автобусите и тролейбусите, метрото и трамваите няма да работят до 16. 00 ч. В този интервал от време няма да работи и метрото до международното летище в Атина.

Участниците в протеста планират днес да организират митинг пред министерството на инфраструктурата и транспорта.

Заради стачката вчера много граждани на южната ни съседка бяха принудени да отидат на работа с такси или с личните си автомобили.

Въздушният транспорт не е засегнат от стачката.

Синдикатите протестират срещу намаляването на държавните средства, отпускани за обществения транспорт, като част от правителствената програма за оздравяване на държавната железопътна компания, чийто дългове възлизат общо на 10 млрд. евро.

Законопроектът за реформиране на гръцката железопътна компания, разработен съгласно споразумението с ЕС и МВФ, ще бъде разгледан на заседание на новия състав на правителството в петък. Той предвижда значително намаляване на заплатите и премиите на железничарите и съкращаване на персонала от 6 000 на 3 600 души.

Нова протестна акция започват и собствениците на камиони и цистерни, които в края на юли оставиха почти цялата страна без бензин заради едноседмична стачка против решението на правителството да либерализира достъпа до товарните автомобилни превози.

Петдесет и два камиона вчера се построиха в два реда пред парламента, протестирайки против изявлението на министъра на инфраструктурата и транспорта Димитрис Репас, че няма да приеме искането им за въвеждане на 10-годишен преходен период до пълна либерализация на издаването на лицензи за товарни превози.

Гръцкото правителство пое ангажимента да намали дефицита и държавния дълг на страната в замяна на пакета от кредити на обща стойност 110 млрд. евро, който й отпуснаха ЕС и Международният валутен фонд.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още