IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

National Bank of Greece планира да привлече 2,8 млрд. евро

Новината за планираното набиране на капитал понижи акциите на собственика на Обединена българска банка с 9% по-рано в сряда

17:35 | 08.09.10 г.
Автор - снимка
Създател
National Bank of Greece планира да привлече 2,8 млрд. евро

National Bank of Greece (NBG), собственик на Обединена българска банка, планира да привлече 2,8 млрд. евро свеж капитал в опит да възстанови доверието в гръцкия банков сектор, съобщава Financial Times, цитирайки представители на банката.

Новината за планираното набиране на капитал понижи акциите на най-голямата банка в Гърция с 9% по-рано в сряда, което донесе загуби и за други гръцки банки. Акциите на Alpha Bank, която също присъства у нас, се понижиха с 4%.

Банката ще се опита да привлече 630 млн. евро чрез издаване на акции и още 1,18 млрд. евро чрез издаването на облигации с матуритет от 7 дни, казва председателят на NBG Василиос Рапанос пред FT.

Стъпката е предприета след осем поредни месеца на ликвидно „изцеждане“ на гръцките банки, които бяха изключени от банковия пазар след началото на дълговата криза в страната.

„Набирането на тези средства ще осигури на NBG едно от най-високите нива на капиталова адекватност в Европа. Това е послание към нашите клиенти и акционери, че може да посрещнем бъдещето с увереност“, казва Рапанос. Планът все още не е гласуван, но може да бъде задействан още през следващата седмица.

Ако бъде осъществено, набирането на свежи средства ще осигури на NBG капиталова адекватност, надхвърляща 14%, допълва Рапанос. В началото на следващата година NBG планира да набере още 1 млрд. евро чрез публично предлагане на около 20% от Finansbank – притежавана на 100% от NBG, оперираща в Турция дъщерна банка – на фондовата борса в Истанбул. Този план все още трябва да получи зелена светлина от турските регулаторни органи.

Банката ще използва част от набраните средства, за да плати 358 млн. евро на гръцкото правителство за финансова инжекция получена в началото на кризата.

Засега NBG не желае да се възползва от фонда за банкова стабилност на стойност 10 млрд. евро, гарантиран от Международния валутен фонд и Европейския съюз, който е част от 110-те млрд. евро отпуснати на Гърция, за да избегне фалит по-рано тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:14 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още