IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Страните от ЕС се разбраха за синхронизация на бюджетните политики

Отделните правителства обаче запазват последната дума, което може да обезсмисли намеренията

14:49 | 07.09.10 г.
Автор - снимка
Създател
Страните от ЕС се разбраха за синхронизация на бюджетните политики

Финансовите министри на страните от Европейския съюз постигнаха споразумение за синхронизация на бюджетните планове. Освен това намеренията на отделните правителства трябва да бъдат съобщавани на останалите партньори на съюза, което се приема като крачка за бъдещи бюджетни кризи в ЕС, предава Ройтерс.

Темата за синхронизирането на бюджетните практики стана особено актуална заради проблемите на Гърция, които изправиха страната пред фалит. Тя бе спасена благодарение на обща програма за кредитиране на страната, но останалите държави от ЕС настояха за по-силен взаимен контрол върху бюджетната политика.

Решението за синхронизация дойде по време на извънредна среща в Брюксел, на която министрите на финансите "приеха промени в начина, по който се въвеждат (европейските правила), за да се даде възможност за въвеждане на "европейски семестър"", се посочва в официално съобщение.

"Тази инициатива ще даде възможност паралелно да се наблюдава икономическата и бюджетна политика на страните членки през 6-месечен период всяка година, започвайки от 2011 г., за да могат да бъдат открити евентуални непоследователности и несъответствия", посочват представителите на ЕС.

Според действащите сега правила страните членки трябва да представят редовни доклади за икономическото си и бюджетно състояние пред Европейската комисия, която може да настоява за промени, ако страната нарушава правилата за равнище на държавния дълг и бюджетния дефицит.

Идеята за "европейски семестър" доразвива тази практика, призовавайки страните членки да предоставят схематични бюджетни планове пред ЕС преди приемането на бюджетите на национално равнище.

Според новата система през март страните членки заедно ще определят основните икономически предизвикателства пред ЕС и ще правят препоръки за основните насоки на действие. През април всяка държава ще преразглежда бюджетната си стратегия, за да е
сигурно, че следва тези препоръки.

През юни и юли Европейската комисия и Съветът на ЕС ще "дават съвети, преди държавите да завършат бюджетите си за идната година".

Въпреки планираната процедура и привидното прехвърляне на права обаче, отделните държави ще имат последната дума при взимането на решения за бюджетите си. Според анализатори това може да обезсмисли замисъла на целия процес и да забави излишно приемането на националните бюджети, допълва агенцията.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:48 | 23.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още