IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Страх от нова криза след удължения руски мораториум за износ на пшеница

ООН свика извънредно заседание във връзка с недостига на пшеница, а 7 души изгубиха живота си при бунтове в Мозамбик

11:00 | 03.09.10 г.
Автор - снимка
Създател
Страх от нова криза след удължения руски мораториум за износ на пшеница

Русия обяви, че удължава с една година мораториума върху износа на зърно, с което подсили опасенията за връщане към хранителната криза от 2007 – 2008 г., която предизвика масови бунтове в развиващите се страни, пише Financial Times.

Изявлението на руския премиер Владимир Путин беше направено, след като Организацията по прехрана и земеделие към ООН свика извънредно заседание във връзка с недостига на пшеница, а 7 души изгубиха живота си при бунтове в Мозамбик.

Размириците в Мапуто, при които бяха ранени още 280 души, последваха обявеното от правителството повишение на цената на хляба с 30%. Полицията откри огън срещу демонстрантите, които горяха автомобилни гуми и разграбваха хранителни магазини.

Въпреки че според анализатори и търговци наличните количества на пшеница и други зърнени култури са по-изобилни, отколкото през 2007 - 2008 г., мнозина се страхуват, че смъртоносните бунтове в Мозамбик може да се повторят. Недостигът на храни от 2007 - 2008 г., най-острият от 30 години, предизвика размирици от Бангладеш до Мексико и помогна за свалянето на правителствата на Хаити и Мадагаскар.

Приетият в Русия миналия месец мораториум за износ на зърно, който трябваше да е в сила до края на декември, повиши цените на пшеницата и другите зърнени култури до най-високите им нива за последните две години.

Русия традиционно е четвъртият по големина износител на зърно в света и забраната за износа вече принуди клиенти от Близкия изток и Северна Африка – най-големите вносители в света – да потърсят доставки от Европа и САЩ.

Путин заяви, че Москва „може да разгледа евентуално вдигане на забраната за износ едва след като реколтата през следващата година бъде събрана и имаме по-голяма яснота върху зърнения баланс“. Той допълни, че решението за удължаване на забраната е имало за цел да „сложи край на несигурността и да гарантира стабилна и предсказуема бизнес среда“.

Съществуват опасения за повторение на протестите от 2008 г., казва Джаки Силиърс, директор на южноафриканския Institute of Security Studies. „Това със сигурност ще укрепи завръщането на военните в африканската политика“.

Цената на европейската пшеница достигна 231,5 евро за тон в четвъртък – съвсем малко под рекордните за последните две години 236 евро за тон, достигнати миналия месец. Цените на пшеницата са се повишили с почти 70% от януари и анализаторите предвиждат тази тенденция да продължи, след руското решение и опасенията за щети, нанесени от неблагоприятни метеорологични условия върху реколтата в Австралия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още