IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

FT: Неефективният пазар изостря икономическите различия в Европа

Несъвършенството на единния пазар на стоки, услуги и работна ръка чертае мрачно икономическо бъдеще за страните от ЕС

17:49 | 30.08.10 г. 9
Автор - снимка
Създател
FT: Неефективният пазар изостря икономическите различия в Европа

Въпреки наличието на единен европейски пазар ценовите различия във веригите за търговия на едро и дребно в отделните страни от Европейския съюз (ЕС) се запазват и до днес. Разликите в цените на едни и същи стоки в различните сайтове на eBay например могат да варират с около 30% в отделните страни от еврозоната, пише Волфганг Мюнхау, който е колумнист във Financial Times.

Според него тези ценови различия обясняват до известна степен различните икономически показатели в еврозоната и предполагат мрачно икономическо бъдеще за европейските страни. Той обяснява ценовите различия с влизането на Германия в еврозоната при изгоден обменен курс, както и с водената политика на трайно задържане на заплатите в страната, която води до реална девалвация спрямо другите страни в еврозоната.

По-интересен обаче е въпросът защо икономическите различия между отделните страни не са изчезнали. Реалните валутни курсове могат да варират във времето, но никой не би очаквал големите отклонения в пазара на стоки и работна ръка да се окажат толкова устойчиви във времето. Например при наличието на по-евтини германски стоки е естествено испанските и италиански потребителите да се откажат от своите скъпи магазини и да предпочетат да купуват по пощата по-евтините стоки в немските интернет сайтове, особено стоките с по-дълготрайна употреба.

Именно по този начин може да се постигне изравняване на цените в средносрочен или дългосрочен план, но засега това не се случва, като ценовите различия между отделните страни в Европа са съществени.

Големи са и отклоненията на пазара на труда, което предполага натиск за изравняване на условията. От една страна възстановяването на световната икономика подтикна към растеж производствения сектор в Германия. В процеса на връщането му към пълен капацитет може да се очаква, че разходите за заплати в страната ще се увеличават с по-бързи темпове спрямо средните за еврозоната.

Това обаче също не се случва.

Причината за липсата на корекция е, че вътрешният пазар в Европа не е напълно функциониращ, със сигурност не и на потребителско ниво. За потребителите от страните в еврозоната все още е трудно да пазаруват зад граница, включително и по-евтините немски стоки, въпреки скорошните подобрения в тази насока.

По този начин несъвършенството на единния пазар възпрепятства корекцията на цените на продуктите в отделните европейски страни. Корекцията на пазара на труда в същото време не може да се осъществи заради пълната липса на интеграция на този пазар. Всеки би очаквал немските работници да търсят по-високи заплати в други страни от ЕС. Това обаче не се случва, защото европейският трудов пазар остава почти напълно разпокъсан, което означава, че немските заплати могат да си стоят на сегашните нива за продължителен период от време.

Номиналните заплати в Германия са ефективно замразени и се очаква да нарастват съвсем слабо през следващите няколко години.

Всички тези фактори взети заедно означават, че дисбалансите в рамките на еврозоната не само ще се запазят, но най-вероятно и ще се увеличават занапред. Това ще направи икономическата корекция в Испания, Португалия и Гърция дори и по-трудна, отколкото вече е. Тези постоянни дисбаланси според автора на анализа са много по-страшни за еврозоната, отколкото натрупаните бюджетни дефицити.

От гледна точка на Германия обаче тази стратегия увеличава растежа на икономиката й в краткосрочен план. Немската икономика постигна по-добър растеж от средния за еврозоната, но ако се вземе периода от началото на финансовата криза икономическото представяне на Германия е по-слабо от това на САЩ например. Заради силната си зависимост от износа германската икономика се сви с рекордните 4,9% за миналата година, след което съответно последва и по-бързо възстановяване.

Предвид експортната й зависимост, развитието на немската икономика в крайна сметка ще зависи най-силно от световната икономика. В случай че САЩ се насочи към повторна криза обаче, Германия няма да може да запази своите рекордни темпове на растеж от второто тримесечие. За тази цел ще трябва да има внезапно увеличение на търсенето на вътрешния пазар, но засега не е ясно откъде може да дойде то.

Изводът е, че реалната опасност за еврозоната, и в крайна сметка за самата Германия, са ограниченията, които произтичат от политиката на реална девалвация. Страните от Южна Европа няма как да се справят с отклоненията, причинени от неефективния пазар на стоки, услуги и работна ръка. Освен това все още няма никакви признаци, които да подсказват, че в ЕС ще бъдат предприети реформи, които да гарантират, че икономическите механизми на корекция ще могат да се задействат.

С други думи, икономическата мощ на Германия може да се обърне срещу нея в дългосрочен план.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:49 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 0
smart-ass
преди 13 години
Или ако се използваме Дянковата терминология - Феодалните Старци от ЕЦБ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 0
smart-ass
преди 13 години
Тази идея за "новото евро" като валута на 10 държави в Европа, които искат устойчиво се мерят със индустриализираната част от стария континент, никак не е лоша. Факт е, че икономическите различия между средиземноморието и бившите страни от СИВ от една страна и Запада и Севера от друга се консервират/запазват (и няма никога да бъдат заличени) при сегашната ситуация с единното Евро. Именно, въвеждането на "junk" евро би помогнало интеграцията (сиреч икономическото догонване) да продължи. Жалко, че дядо ни Трише и другите побелели глави в ЕЦБ и финансови министри не го осъзнават или не искат да приемат подобно схващане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 0
smart-ass
преди 13 години
Единният пазар е нефективен защото не допуска "разместване на пластовете". Истината, е че единна валута не може да заличи разликите в икономическото и технологичното развитие, производителността на труда и трудовите навици между Севера и Юга, ако щете. Да, испанският и гръцкият работник не могат да се сравняват с немеца, холандеца или шведа. Ако развитата Европа има полза от сегашното евро, то може би Е8 - 17 (Гърция, Испания, Португалия, Италия, Кипър, Малта, Ирландия, Словакия, Словения и Естония) би следвало да се замислят за своя отделна валута (Ново Евро), по слаба от еврото. Така те по-лесно ще се справят с натрупаните дисбаланси (мързеливите "прасета" + надценената Ирландска икономика) или по-бързо ще догонят запада (работливата средна Европа + Естония).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
smart-ass
преди 13 години
Страни с различно икономическо развитие не могат в еднаква степен да извличат ползи от единната валута. В статията ясно се казва, Юга предпочита по-евтините немски дълготрайни стоки. Ето Ви пример, ако Италия си имаше лирата италианските автомобили, газови котли, пералните и другите символи на италианската индустрия щяха да са по-достъпни за потребителите както в Италия, така и в останалия свят. В Гърция и Португалия пък индустрия да сте видяли? В Гърция - само инфлация и дефицити, а в Португалия цяло "изгубено десетилетие" (не повече от 1.5% ръст годишно).Искам да кажа, че ако някой финансов министър само за престиж иска да се мери с развитите икономики, то в реалната икономика се получават трайни увреждания на цели отрасли, а финансовият сектор и строителството се подуват нездравословно. Да, за Испания иде реч. Именно защото нямат автономна лихвена и валутно-курсова политика не можаха да спрат подуването на балоните и да ограничат поскъпването на живота. И ето Ви 20% безработица.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
smart-ass
преди 13 години
Напълно си прав.Еврозоната прилича на системата на фиксираните валутни курсове (1945 - 1971). Страните с БВП на човек над 30000 евра - запада и севера имат полза от еврото доколкото техните икономики са тясно интегрирани, почти еднакво развити и следователно единна валутна политика им гарантира стабилност. За юга в Европа еврото се оказа голяма лъжица. Централна Европа още има "много боб да яде" преди да може устойчиво да приеме еврото. Това, че Словакия и Словения са го сторили не значи, че няма да си патят. На прибалтиките им трябват 20-25 години докато се достигнат сегашното ниво развитата Европа. На нас преди 2035 година еврото не ни трябва. Даже и фиксираният курс на лева ще ни пречи в близките години на растежа. Да си представим, че лева контролирано поевтиняваше с 3-4% годишно - тогава 90 - 95% от кредитите у нас щяха да са в левове, а не в евро. Е това би било хубаво нещо. И с една по-силна обезценка по време на криза можеше и да избегнем спада в икономиката както в Полша.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
Pitashtia
преди 13 години
Ако следващото десетилетие Европа не се интегрира до степен на държавна структура подобна на САЩ, просто няма да има ефективна икономика, ще губи от мащаба.Тихоокеанският район ще се развие теглен от Китайската икономика, а Европа ще боксува.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още