IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Френската Sanofi затяга примката около Genzyme

Sanofi-Aventis преминават към враждебно придобиване на компанията за биотехнологии

12:27 | 30.08.10 г.
Автор - снимка
Създател
Френската Sanofi затяга примката около Genzyme

Френският фармацевтичен концерн Sanofi-Aventis обяви публично оферта за придобиване на компанията за биотехнологии Genzyme за сумата от 18,5 млрд. долара. Това се случи с писмо, в което от Sanofi изразяват разочарованието си от отказа на изпълнителния директор на Genzyme да започне разговори за придобиване, съобщава Wall Street Journal.

Новият опит за натиск над Genzyme идва на фона на увеличаващия се интерес на големите компании в сектора към новите пазарни възможности, предоставяни от биотехнологиите. Стъпки по придобивания бяха предприети от големи играчи в сектора като Pfizer и Merck.

От 2006 година насам пък значителните сделки във фармацевтичния сектор са 14, като стойността им е 111 млрд. долара, съобщава вестникът. Това се дължи на нарастващата популярност на генериците, които заместват голяма част от традиционните лекарства.

Изпълнителният директор на Sanofi Крис Вибахер обяви, че през последните няколко месеца компанията му се опитва да се свърже с Genzyme, за да се организира среща за отправяне на оферта, но всички опити са били отхвърлени. Това е и причината за отвореното писмо до всички акционери на Genzyme.

Офертата на Sanofi е на стойност 69 долара за акция и е била изпратена още на 29 юли. При първоначалния интерес към Genzyme тази цена е била с 38% премия над актуалните борсови котировки, но вече е съвсем малко над текущата цена от 67,62 долара за акция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:00 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още