IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция плащала пенсии на покойници

Министерството на труда в Атина е установило, че 321 души на възраст над 100 години, на които е изплащало пенсии, всъщност не са между живите

14:50 | 26.08.10 г. 2
Автор - снимка
Създател
Гърция плащала пенсии на покойници

Гръцкото правителство установи, че държавата е плащала пенсии на отдавна починали хора, като в един от случаите става въпрос за починал преди повече от 10 години пенсионер, съобщава BBC.

Като част от усилията на страната за ограничаване на бюджетните разходи, министерството на труда в Атина е установило, че 321 души на възраст над 100 години, на които е изплащало пенсии, са всъщност покойници.

Заместник-министърът на труда Георге Кутруманис определи откритието като „невероятно“. Той сподели, че в момента проверяват какво е положението при пенсионерите под 100 години.

Кутруманис окачестви ситуацията като „феномен от третия свят“, който не може да бъде оставен да продължава „в страна която иска да се нарича европейска“.

С помощта на полицията правителството е открило пари, които са били привеждани в банкови сметки на покойниците.

Въпреки че броят на случаите е сравнително малък, той представлява значителен процент от хората на възраст над 100 години в Гърция. Според правителствени представители, проблемът илюстрира неефективността на пенсионната система в страната.

Заместник-министърът на труда обяви, че ще бъде създаден регистър на гръцките пенсионери, а изплащането на пенсиите ще се извършва чрез централизирана система.

Гърция преживява тежък период на икономически несгоди, поради ограничаването на бюджетните разходи и повишаването на данъците в опит за овладяване на огромния бюджетен дефицит.

По-рано тази година Гърция получи безпрецедентна кредитна линия от 130 млрд. евро предоставена от Международния валутен фонд и страните от еврозоната, за да избегне фалит.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:46 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 0
jamiemirror
преди 13 години
Невероятно я! Че с какво Гърция е различна от страните в третия свят - ако и спрат кранчето, ще се самоизядат за няколко месеца само :)Не мога да разбера след като зам. министър говори така, защо управляващите не поемат отговорността и да си идат?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
Lucifer
преди 13 години
искам да съм гръцки пенсионер...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още