IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Саркози хвърли ръкавица на валутните и стоковите пазари

Необходима е цялостна реформа на глобалния монетарен ред, валутната система и надзора върху търговията със суровини, уверен е френският президент

12:01 | 26.08.10 г. 4
Автор - снимка
Създател
Саркози хвърли ръкавица на валутните и стоковите пазари

Френският президент Никола Саркози за пореден път призова лидерите на 20-те най-развити икономики да работят заедно за цялостната реформа на глобалната монетарна система, съобщава Wall Street Journal.

“Трябва да създадем нова рамка за обсъждане на движенията на валутните курсове“, заяви Саркози и добави, че без Китай е безсмислено да се говори за обменни курсове. Като причина за това той посочва огромните резерви от валута, с които разполага азиатската държава.

Саркози обяви, че стабилизирането на движещите се с големи изменения валутни пазари и пазари на суровини ще бъдат основна тема на срещата на Г-20, която предстои през ноември. Тя ще премине под председателството на Франция, тъй като страната е ротационен председател на Г-20 и Г-8 от ноември.

Важна тема ще бъде и нуждата от ограничаване на доминацията на американския долар като основна резервна валута. В тази насока Саркози призовава за действия по посока увеличаване на ролята на алтернативните валути.

Подобряването на координацията на икономическите политики на глобално ниво също е сред приоритетите на Саркози, тъй като според него така ще може да бъдат преборени нестабилните валутни курсове. Това е необходимо и като превенция срещу натрупването на значителни валутни резерви, особено от развиващите се страни.

Нестабилните валутни курсове са „истинска заплаха“ за икономическия растеж, отбеляза Саркози при представянето на приоритетите. Една от неговите цели е валутните курсове да бъдат поставени в механизъм, който да не позволява прекомерни движения.

Френският президент обаче уточнява, че не призовава за връщане към фиксираните валутни курсове. По-скоро идеята му била за разговори, в които да се включи и Китай и чрез които да се повиши стабилността на валутните пазари.

Освен за по-сериозен надзор и контрол на валутните курсове, Саркози призовава и за засилване на контрола върху пазарите на суровини. Тук идеята му е суровините да бъдат подложени на по-стриктни регулации, подобни на тези за финансовите пазари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:17 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 15 rate down comment 0
Lucifer
преди 13 години
нещо по-вече ....нито Саркози ,нито Путин желаят искрено отсичанета на главата на долара, още по-малко пък китайците, макар да говорят все в тая посока. Най-много това го желаят самите американци и така да обезличат от раз огромните си задължения към целия свят. Споко...абсурд е да стане, колкото ще реши проблемите Саркози с депортирането на *** толкова и с долара, Сарко има др. проблеми и едва ли ще ги реши...с кьорфишеци.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 15 rate down comment 1
mos70
преди 13 години
И какво драматично ще се случи? Това плащило, което се размахма, че видите ли, ако долара рухне, ще рухне света, е един голям мит! Света е съществувал и пред САЩ, ще съществува и след него....200 години му стигат! :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 1
Lucifer
преди 13 години
По-добре отсечи собствената си глава защото тая на долара със сигурност никой даже и не ИСКА да отсече, иначе до сега долара да беше само кошмарен спомен, но уви.... това не е изгодно никому по света, дори и на теб приятелю "mos70" !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 1
mos70
преди 13 години
подкрепям с две ръце този призив! Време е да се "отсече" главата на долара! :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още