IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лихвите по немските ДЦК паднаха до рекордно ниски нива

Песимистичните очаквания на инвеститорите за икономиката повишиха до рекордно високи нива рисковите премии по гръцките и ирландските ДЦК

18:59 | 25.08.10 г.
Автор - снимка
Създател
Лихвите по немските ДЦК паднаха до рекордно ниски нива

Доходността на 10-годишните немски държавни ценни книжа (ДЦК) достигна най-ниското си ниво в исторически план днес, след като инвеститорите потърсиха в тях убежище заради решението на Standard & Poor’s да намали кредитния рейтинг на Ирландия.

То поднови опасенията на инвеститорите за големите бюджетни дефицити на няколко от страните в еврозоната, което ги накара да продават акции и да купуват считаните за по-сигурен актив немски ДЦК. Търсенето съответно повиши цената и намали доходността на немските облигации, пише Bloomberg.

Лихвените проценти по немските 10-годишни облигации паднаха с 9 базисни пункта до 2,1% днес, което е най-ниската й стойност в исторически план. Доходността на 30-годишните немски ДЦК се понижи с 13 базисни пункта до 2,647%, което също е рекордно ниско ниво.

В същото време цената на ирландските облигации се понижи заради изразените от страна на Standard & Poor’s опасения за растящите разходи на ирландското правителство за стабилизиране на банковата система на страната. Ирландските 10-годишни облигации отбелязаха увеличение на своята доходност от 14 базисни пункта до 5,62%.

Рисковата им премия, или разликата с лихвените проценти по немските ДЦК, се увеличи до рекордните 341 базисни пункта. Рисковата премия на гръцките 10-годишни облигации скочи на свой ред с 50 базисни пункта до 935 базисни пункта. За последно тя е била над 900 базисни пункта през май, когато Европейският съюз обяви намерението си да създаде спасителен фонд за страната.

Американските ДЦК, които заедно с немските се търсят в периоди на икономическа несигурност, също поскъпнаха, което снижи доходността им до най-ниските й нива от януари 2009 г. Това показва, че инвеститорите са готови да приемат по-ниска възвращаемост от инвестицията си в облигации, залагайки на тяхната по-голяма сигурност в сравнение с акциите и суровините.

От ирландското финансово министерство разкритикуваха днес решението на Standard & Poor’s да намали кредитния рейтинг на страната, наричайки техния анализ „погрешен”. Според представители на правителството ирландските банки са в добро финансово състояние и могат да се финансират самостоятелно без да разчитат на държавата.

Германските ДЦК са донесли възвръщаемост от 3% от началото на този месец, съгласно данните на Bank of America Merrill Lynch, в сравнение с 1,9% за американските облигации и 4% за британските ДЦК.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:55 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още