IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Мрачен завършек на седмицата за европейските борси

Притесненията за бъдещето на икономиката определяха пазарните настроения на Стария континент

19:16 | 20.08.10 г.
Автор - снимка
Създател
Мрачен завършек на седмицата за европейските борси

Със спадове завърши борсовата търговия в Европа за тази седмица. Акциите на банките и миннодобивните компании предвождаха „мечките”, като притесненията за бъдещето засенчиха новините за сливания и придобивания от последните дни.

Паневропейският индекс Stoxx Europe 600 падна с 0,65% до 252,25 пункта.

Понижение отбеляза и еврото, след като Аксел Вебер, който е в управлението на Европейската централна банка, заяви, че институцията ще продължи извънредното кредитиране на финансовия сектор поне до началото на 2011 г. Като причина беше посочена необходимостта от гарантиране на стабилността на банките в еврозоната, особено през традиционно проблемния за тяхната ликвидност период в края на годината.

Сред понижаващите се позиции във финансовия сектор в резултат на изказването бяха книжата на Banco Santander, загубили около 2 на сто, и тези на ING със спад от над 2%.

Борсата в Париж затвори със значителни понижения, като индексът CAC 40 загуби 1,30% до 3526,12 пункта в сесия, лишена от важни икономически данни, но и доминирана от мрачни очаквания за бъдещето на икономиката.

Това, което оказа влияние на пазарните настроения, беше ревизираната надолу прогноза за растежа на БВП за следващата година. Той вече се очаква да бъде 2% при предишни предвиждания за ръст от 2 на сто, като според специалисти е възможно увеличението да е дори по-малко.

Във Франкфурт DAX се понижи с 1,15% до 6005,16 пункта, а в Лондон FTSE 100 отстъпи с 0,31 на сто до 5195 пункта.

През следващата седмица няколко корпоративни събития ще попаднат във фокуса на инвеститорите: своите резултати за финансовата година ще изнесе минният гигант BHP, козметичната група L'Oreal ще оповести продажбите си за второто тримесечие, а веригата супермаркети Ahold ще обяви тримесечния си отчет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:34 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още