IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Швейцария не иска в ЕС

Швейцарските традиции на независимост и пряка демокрация създават проблеми в отношенията с ЕС, коментира швейцарският министър на икономиката

21:08 | 19.08.10 г. 2
Автор - снимка
Създател
Швейцария не иска в ЕС

Швейцария ще продължи политиката си на двустранни търговски споразумения с Европейския съюз засега, вместо да се присъедини към блока, съобщава Reuters цитирайки изявление на швейцарското правителство.

Швейцарските традиции на независимост и пряка демокрация създават проблеми в отношенията с ЕС, който привлича 60% от износа на страната. Затова Швейцария предпочита да преговаря по сделките в отделните търговски области.

Двустранният подход при търговските отношения дава възможност на страната да маневрира и да печели отстъпки, но разширяването на ЕС прави по-трудни преговорите, тъй като страните членки на блока са повече, посочва министърът на икономиката на Швейцария Дорис Лойтхард, в чиито ръце в момента е и ротационното президентство на страната.

Швейцарското правителство продължава да бъде против това страната автоматично да приема новите закони на ЕС, коментира Дорис Лойтхард.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:23 | 14.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
smart-ass
преди 13 години
За какво им е в ЕС? В Шенген са, работа си имат, развита държава, не могат да ги накарат да участват в спасителен пакет за Гърция, не участват в бюджет за модернизация на постсоциалистически икономики и крадливи андрешковци от балкански тип. Не като Германия и Холандия - относително най-големите нетни донори на съюза.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
Pitashtia
преди 13 години
За автоматичното приемане на законите са прави, а в Европа трябва да има повече пряка демокрация от швейцарска порода, но за банковата тайна и прането на пари трябва да ядат бой, направо си заслужават едно енбарго, както всички останали убежища на мръсни пари и спестени данъци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още