IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Летище Хийтроу в Лондон може да затвори заради стачка

Част от обслужващия персонал се е обявил за крайната мярка заради спорове относно заплащането

20:30 | 12.08.10 г.
Автор - снимка
Създател
Летище Хийтроу в Лондон може да затвори заради стачка

Лондонското летище Хийтроу – най-натовареното в Eвропа, може да бъде затворено, след като пожарникари, механици и охрана гласуваха за стачка, във връзка със спора им за възнагражденията, който имат с фирмата собственик на летището BAA Ltd.

75% от уастниците в проучване, проведено през последните три седмици, са гласували за стачка, обявиха от профсъюза Unite, съобщава Bloomberg.

На 16 август профсъюзът ще се срещне с представители на своите членове, които работят за BAA, за да реши какви действия да предприеме.

Служителите на BAA очакват повишение на заплатите си, след като през миналата година се съгласиха на замразяване, поради намалелите полети в резултат на рецесията.

На Хийтроу – второто най-натоварено летище в света след Хартсфийлд в Атланта, САЩ, вече имаше отменени полети през тази година заради стачката на екипажите в British Airways и изригванията на исландския вулкан.

”BAA непрекъснато омаловажава приносът на своите слижители за успеха на бизнеса”, е заявил Брайън Бойд, отговарящ за гражданската авиация в профсъюза.

От базираната в Лондон BAA, която е собственост на испанската строителна компания Ferrovial SA, казват, че са предложили „справедлива” сделка на служителите, имайки предвид спада в броя на превозваните пътници.

Според говорител на компанията, повече от половината служители не са участвали в проучването, като за стачка са се обявили само 36%.

Днешното гласуване е включвало също и служители на BAA от лондонското летище Станстед, както и от терминали в Единбург, Глазгоу, Абърдийн и Саутхямптън.

Премиерът на Великобритания Дейвид Камерън е заявил преди гласуването, че всяка стачка би навредила на икономиката на страната.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:16 | 12.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още