IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Разпродажби на борсите в Европа

Под най-силен натиск днес бяха поставени акциите на банките и минните компании

19:23 | 11.08.10 г.
Автор - снимка
Създател
Разпродажби на борсите в Европа

Борсовите индекси на основните пазари в Европа отчетоха значителни понижения днес. Те са следствие от червената вълна, която заля пазарите заради несигурността относно темповете на развитие на глобалната икономика.

Днес регионалният индекс Stoxx Europe 600 отстъпи с 2,02 на сто до 254,68 пункта, с което заличи целия ръст, постигнат от началото на месеца. Под най-силен натиск днес бяха поставени представителите на финансовия сектор, както и минните компании, пише marketwatch.

Червената вълна завладя пазарите, след като вчера Федералният резерв на САЩ обяви, че „темповете на икономическото възстановяване в краткосрочен план вероятно ще са по-ниски, отколкото се е очаквало. Днес бяха публикувани и не особено позитивни новини за икономиките на Китай, Япония и Великобритания.

„Основен катализатор на разпродажбите на акции е липсата на наливане на още пари в икономиката от Фед, както и ревизията на Английската централна банка за икономическия ръст на Великобритания”, заявява Кристофър Пърди от Spreadex. „Всички основни индекси днес са надолу заради макроданните, които се отразиха негативно на вижданията на инвеститорите”, смята той.

На борсата в Лондон днес FTSE 100 отстъпи с 2,44 на сто до 5 245 пункта. Френският индекс САС 40 падна с 2,74 на сто до 3 628 пункта, а във Франкфурт DAX се понижи с 2,1 на сто до 6 154 пункта.

Основните индекси на борсите в Испания и Италия се понижиха с по 3,2 на сто.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още