IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фондът за финансова стабилност в еврозоната вече е изцяло действащ

Така сега вече фондът може, в случай на необходимост, да емитира облигации, които ще бъдат гарантирани от страните членки на еврозоната

15:52 | 06.08.10 г. 1
Автор - снимка
Създател
Фондът за финансова стабилност в еврозоната вече е изцяло действащ

Фондът за финансова стабилност на Европейския съюз, който има потенциала да набере до 440 млрд. евро за евентуална помощ на страни с дългови проблеми, вече е изцяло действащ, съобщиха официални представители на ЕС, цитирани от Ройтерс.

Създаването на фонда, чието официално наименование е European Financial Stability Facility, беше договорено от европейските лидери през юни. Той е изцяло действащ от 4 август, когато Италия потвърди ангажимента си да осигури гаранции. 

Така сега вече фондът може, в случай на необходимост, да емитира облигации, които ще бъдат гарантирани от страните членки на еврозоната, е посочил Клаус Реглинг, главен изпълнителен директор на фонда.

Базираният в Люксембург фонд обаче все още не е получил кредитен рейтинг, което е много важно за цената на емитираните облигации, ако се стигне до издаването им.

Очаква се фондът да получи рейтинг AAA от големите кредитни агенции – същият, който Европейската комисия е получавала за фондове, подкрепени от всички страни членки на ЕС.

От фонда се надяват да получат известие за рейтинга в близките дни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:28 | 26.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
jamiemirror
преди 13 години
Точно Италия ще е гарант за издаване на облигации?И как точно един фонд ще има рейтинг ААА след като гарантите му нямат такъв?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още