IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Unilever с близо 40% ръст в печалбата за второто тримесечие, бие прогнозите

Компанията очаква слаб икономически растеж, особено в Европа и Северна Америка, и усилване на конкуренцията

12:48 | 05.08.10 г.
Автор - снимка
Създател
Unilever с близо 40% ръст в печалбата за второто тримесечие, бие прогнозите

Нетната печалба на Unilever NV за второто тримесечие на годината е нараснала с 39% на годишна база до 1,15 млрд. евро, надхвърляйки доста прогнозите на анализаторите, съобщава AP.

Приходите от продажби на холандския производител на потребителски стоки са се повишили с 12,4% до 11,75 млрд. евро. С най-голям дял в тях са продуктите с грижа за тялото (над 30%), а този на сладоледите и напитките е близо 23%.

Анализаторите, запитани от Thomson Reuters очакваха печалба от 1 млрд. евро и продажби за 10,22 млрд. евро.

Сред продуктите на Unilever са чайовете Lipton, сапуните Dove, дезодорантите Rexona и сладоледите Ben & Jerry's.

Kомпанията се опитва да увеличи продажбите си и да завземе по-голям пазарен дял в борбата с големите си конкуренти Procter & Gamble Co. и Nestle SA чрез намаление на цените.

„Резултатите отразяват продължаващите инвестиции в нашите марки, налагането им на нови пазари, успешните иновации и по-добрата реализация на стоките", е заявил главният изпълнителен директор на Unilever Пол Поулмън.

Той очаква слаб икономически растеж, особено в Европа и Северна Америка, и усилване на конкуренцията. Това означава, че фирмата ще срещне трудности с повишаването на цените си дори на фона на очаквания ръст в цените на суровините през втората половина на годината.

„Нашата цел за тази година остава постигането на печеливш обем продажби и солиден паричен поток, както и на устойчиво подобрение в оперативния марж на печалбата“, е казал той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:54 | 13.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още