IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Глоба от 9 млн. долара за RBS заради пропуски при контрола на риска

Недостатъчният контрол от страна на банката може да е улеснил финансиране на терористични организации

15:01 | 03.08.10 г.
Автор - снимка
Създател
Глоба от 9 млн. долара за RBS заради пропуски при контрола на риска

Британският финансов регулатор (FSA) е наложил на банката Royal Bank of Scotland глоба в размер на 5,6 млн. паунда (8,9 млн. долара) за пропуски при контрола върху риска, които може да са улеснили финансиране на терористични организации, предаде Ройтерс.

От регулатора са посочили, че RBS, 83% от която са собственост на британското правителство, няма адекватни системи и начини за контрол за предотвратяване на нарушения на правилата срещу прането на пари в страната.

От RBS посочват в свое изявление по случая, че признават заключенията на регулатора и са предприели мерки за укрепване на системите си за контрол.

Според FSA между декември 2007 и декември 2008 г. четири подразделения на RBS - RBS PLC, NatWest, Ulster Bank и Coutts & Co., не са проучили достатъчно свои клиенти и направените и получени от тях плащания. В резултат на това е била създадена възможност да бъдат улеснени транзакции, включващи обекти на санкции, включително финансиране на терористи, посочват от регулатора.

Тъй като от RBS са уредили обвинението на ранен етап, глобата на банката е била намалена с 30%.

През март Royal Bank of Scotland беше санкционирана с рекордната за британска финансова компания глоба от 28,6 млн. лири за предоставяне на поверителна информация на втората по големина британска банка Barclays, която е свързана с ценообразуването на кредити.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:51 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още