IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Deutsche Bank все пак публикува детайли от стрес теста

Банката обяви общо 14,8 млрд. евро брутна експозиция към дългове на „периферните“ страни от еврозоната – Гърция, Испания, Португалия, Ирландия и Италия

18:18 | 27.07.10 г.
Автор - снимка
Създател
Deutsche Bank все пак публикува детайли от стрес теста

Deutsche Bank, критикувана че заедно с още няколко германски банки не е публикувала детайли към резултатите от стрес теста на европейските банки, все пак днес разкри експозицията си към държавните европейски дългове, пише Financial Times.

Банката обяви общо 14,8 млрд. евро брутна експозиция към дългове на „периферните“ страни от еврозоната – Гърция, Испания, Португалия, Ирландия и Италия, от които 10,4 млрд. евро в италиански дълг. Данните са от края на март.

По-голямата част от тези облигации са вписани като краткосрочни активи за търговия и за това са били включени в тестваните симулации. В случая с Гърция, симулациите са предвиждали редуциране на събираемия дълг с 23%.

Стрес тестовете бяха критикувани и за това, че по условие предполагат загуби единствено за търгуваните от банките облигации, и не за облигациите държани до матуритет. В случай на държавен фалит загубите от държаните до матуритет ДЦК също щяха да се отразят на банковия сектор, но в теста вероятността от държавен фалит не беше отчетена.

Deutsche Bank, която издържа стрес теста обяви, че съотношението на капитала от първи ред към общите активи на банката слабо се е увеличило до 11,3%, въпреки нарастване на рисково претеглените активи.

След обявяването на резултатите от стрес тестовете в петък 6 германски банки, сред които и Deutsche Bank, не изпълниха предварително поетия ангажимент за предоставяне на детайли за експозицията си към дълговете на европейските страни.

В понеделник Citigroup изчисли, че ако стрес тестовете са включвали и облигациите държани до матуритет, провалилите се банки щяха да са 24, а общия недостиг на капитал щеше да достигне 15 млрд. евро.

Тестовете не бяха издържани от 7 от 91 европейски банки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:12 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още