IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия отказва да оповести детайли около стрес теста на банките си

Шест от 14-те тествани германски банки отказаха да публикуват очакваната справка с детайлите около държаните от тях ДЦК

16:01 | 26.07.10 г.
Автор - снимка
Създател
Германия отказва да оповести детайли около стрес теста на банките си

Европейските регулаторни органи обвиниха Германия и нейните банки, че не изпълняват поетия ангажимент да публикуват пълните детайли за държаните от тях ДЦК – договореност, която беше част от продължилия четири месеца стрес тест на банковия сектор, пише Financial Times.

„Договорихме се с всички национални надзорни институции, както и с тестваните банки, че за всяка банка ще бъдат представени данните за рисковете, свързани с експозицията й към държавните дългове“, казва Арнауд Восен, главен секретар на на Комитета на европейските банкови регулатори (CEBS).

В петък CEBS публикува резултатите от стрес тестовете, според които 7 от 91 тествани банки от 27-те страни на Европейския съюз не са успели да покрият условието за 6% капитал от първи ред (tier-1) спрямо общите си активи при серия от макроикономически сценарии за 2010 г. и 2011 г.

Тестовете – имащи за цел да възвърнат доверието на пазарите в Европейските банки, сериозно подкопано от ситуацията в Гърция, която беше изправена на ръба на фалита по-рано тази година – трябваше да бъдат съпроводени с публикуването на пълни данни за държаните от банките държавни облигации.

Шест от 14-те тествани германски банки - Deutsche Bank, Postbank, Hypo Real Estate, банковата група DZ - WGZ и Landesbank Berlin, отказаха да публикуват очакваната справка с детайлите около държаните от тях ДЦК, въпреки че Postbank разкри съкратена извадка от данни в неделя. Всички останали европейски банки, включително гръцката ATEbank, която не издържа теста, изпълниха изискването за прозрачност.

Анализаторите предупреждават, че неспазването на уговорката от страна на германските банки ще разпали подозренията, че те искат да скрият истинското състояние на финансите си, с което допълнително ще подкопаят валидността на теста, вече критикуван заради „леките“ сценарии.

Говорители на германските надзорни органи - Bafin и Bundesbank, заявиха, че местните закони не позволяват банките да бъдат принуждавани да публикуват подобни детайли.

„В Германия имаше спор по въпроса дали да се публикуват детайли за експозицията на банките към държавните дългове, като в един момент на банките беше съобщено, че това ще бъде задължително, но накрая Bafin реши да не налага подобна мярка“, коментира банкер, останал анонимен, пред Financial Times.

В неделя Европейската комисия също призова германските банки да публикуват обещаната информация.

Германски банкери коментираха, че регулаторните органи не са поискали от банките изрично да публикуват информацията. „Ако шефът на Bafin ни беше казал „Трябва да го направите“, изобщо нямаше да има дискусия по въпроса“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:19 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още