IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Испания успешно продаде ДЦК за близо 6 млрд. евро

Лихвените проценти по испанските облигации паднаха под нивата си отпреди месец

15:49 | 20.07.10 г.
Автор - снимка
Създател
Испания успешно продаде ДЦК за близо 6 млрд. евро

Финансовото министерство на Испания успешно продаде държавни ценни книжа (ДЦК) за 5,97 млрд. евро днес с матуритет от 12 и 18 месеца, което е знак за отслабването на напрежението на финансовите пазари по отношение на дълга, емитиран от периферните страни от еврозоната.

Средните лихвени проценти по 12-месечните държавни ценни книжа (ДЦК) са паднали до 2,221% спрямо 2,303% по време на предишния аукцион на 15 юни, пише Bloomberg. Лихвата при 18-месечните ДЦК пада до 2,331% от 2,837% преди месец.

Освен това испанското правителство е успяло да привлече максимума от очакваните приходи от 5 до 6 млрд. евро от днешния търг. Търсенето е било голямо, като офертите за покупка са били за 12,5 млрд. евро, което е два пъти повече от предложените за продан ДЦК.

Лихвените проценти по испанските ДЦК все пак си остават значително над тези на немските облигации. Германия плаща лихва под 1% по своите 12-месечни ДЦК.

Другите две финансово затруднени страни от еврозоната – Гърция и Ирландия, също се завърнаха днес на дълговите пазари с успешни аукциони на ДЦК.

Ирландия, чийто кредитен рейтинг бе понижен от Moody's вчера, продаде ДЦК с падеж след шест и десет години, за 1,5 млрд. евро. Гърция на свой ред продаде днес ДЦК за 1,95 млрд. евро с 13-седмичен падеж. Записаните от страна на инвеститорите поръчки и за двата аукциона са надминали няколко пъти сумата на предложените за продан ДЦК.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:01 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още