IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Банките в Италия – най-ограбваните в Европа

В резултат на обирите италианските банки са загубили близо 37 млн. евро през миналата година

15:13 | 15.07.10 г.
Автор - снимка
Създател
Банките в Италия – най-ограбваните в Европа

Италия стабилно оглавява „класацията“ на страните от Европейския съюз (ЕС) по брой на банковите обири за 2009 г., пишат чуждестранни медии по информация от Флоридската международна банкова асоциация (FIBA).

По-конкретно, през миналата година на Италия се падат около половината от банковите обири в ЕС. През 2009 г. банки в Италия са били ограбвани общо 1744 пъти, което е 6 пъти повече от банковите обири в Германия и 20 пъти повече от тези във Великобритания.

По данни на Италианската банкова асоциация ABI в резултат на обирите банките в страната са загубили близо 37 млн. евро през миналата година.

Според представители на ABI и FIBA една от основните причини за големия брой на банковите обири в Италия е, че банките имат много клонове и офиси, а в тях се съхраняват много пари в брой.

При това годишно италианските банки изразходват около 700 млн. евро за прилагане на мерки по безопасност, включително специални камери, съвременни системи на сигнализация и др., но повечето от тези пари отиват за охрана на централите на банките, а не на филиалите, коментират от Италианската банкова асоциация. Неслучайно около две трети от банковите обири в Италия са за сравнително малки суми – до 15 хил. евро, и са извършени от „престъпници-любители“. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:03 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още