IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Глоба и условна присъда за германски банкер за пазарна манипулация

Инвеститорите са били подведени относно състоянието на финансите на банката IKB преди две години, реши съдът

17:58 | 14.07.10 г.
Автор - снимка
Създател
Глоба и условна присъда за германски банкер за пазарна манипулация

Щефан Ортсейфен – бивш изпълнителен директор на германската банка IKB, беше признат за виновен в пазарна манипулация и получи условна присъда от 10 месеца затвор и 100 хил. евро глоба, предаде Ройтерс. 

Съдът е постановил, че инвеститорите са били подведени относно състоянието на финансите на IKB преди две години. В същото време тогава Ортсейфен е печелел годишно около 1,6 млн. евро.

IKB поиска милиарди евро спасителна заради затрудненията си, свързани с ипотечната криза в САЩ. Банката е замесена и в настоящото дело, заведено в САЩ срещу Goldman Sachs за измама, свързана със сложни финансови инструменти. Американската банка е продала такива инструменти на IKB през 2007 г.

През юли 2007 г., само дни преди за малко да фалира, IKB изпраща изявление до инвеститорите си, в което се посочва, че ефектът върху банката от ипотечната криза е ограничен.

След като беше спасена, IKB, която преди кризата е била известна най-вече като кредитор на средно големи германски фирми, беше придобита от банката за развитие KfW, която я продаде на щатския инвеститор Lone Star.

Сделките на IKB с Goldman Sachs все още се разследват от щатските регулатори. Щатската Комисия за ценните книжа и борсовите операции обвини Goldman в измама заради начина, по който е продавала на клиентите си, включително IKB, финансови инструменти. IKB е загубила почти цялата си инвестиция от 150 млн. долара.

От Goldman Sachs твърдят, че са дали на IKB подробна информация за финансовите инструменти и че от IKB са били наясно с рисковете, свързани с тях.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:48 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още