IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Испанските банки продължават с рекордните заеми от ЕЦБ

През юни финансовите институции от страната са заели 136 млрд. евро – с над 30 млрд. повече от предходния месец

13:51 | 14.07.10 г.
Автор - снимка
Създател
Испанските банки продължават с рекордните заеми от ЕЦБ

Испанските банки продължават да теглят рекордни по размер заеми от Европейската централна банка. През юни финансовите институции от страната са изтеглили 136,49 млрд. евро, след като месец по-рано бе регистриран рекорд от 105,6 млрд. евро, предава Ройтерс.

При приспадането на депозитите, които испанските банки са направили при ЕЦБ, нетната сума на изтеглените пари е 123,6 млрд. евро. Това е близо една четвърт от всички средства, отпуснати от централната банка на еврозоната за юни.

„Изглежда испанските банки увеличават зависимостта си от ЕЦБ още повече“, коментира Ник Матюс, икономист в RBS. “Вероятните причини за това са две – едната, че са изтеглени повече средства, за да се погаси дълга по програмата на ЕЦБ за 442 млрд. евро в началото на юли, а другата – че се срещат нови затруднения с финансирането“, смята той.

През последните два месеца испанските банки явно имат сериозни затруднения с осигуряването на необходимите им средства, тъй като изглеждат изключени от междубанковия пазар. Илюстрация за това са данните, че за първите четири месеца от ЕЦБ са били изтеглени общо 98 млрд. евро, а само за последните два месеца сумата надхвърля 240 млрд. евро.

Особено сериозни са проблемите с осигуряването на средства от по-малките банки в страната, към които пазарите изпитват по-голямо недоверие, отколкото към финансови институции като Santander и BBVA например.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:27 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още