IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на газа за бита в Украйна скача с 50% заради заем от МВФ

Въпреки сегашното повишение цените на газа в страната остават под пазарните за Европа

12:11 | 14.07.10 г.
Автор - снимка
Създател
Цената на газа за бита в Украйна скача с 50% заради заем от МВФ

Цената на природния газ за населението в Украйна от 1 август скача средно с 50%, обяви украинската национална комисия за регулиране на енергетиката, съобщи РИА Новости.

От комисията се дават конкретните стойности на новите цени на газа при 4 нива на потребените месечни обеми от дадено домакинство, съответно със и без наличие на прибор за отчитане на потреблението (във втория случай цените и преди, и сега са с около 10% по-високи спрямо прилаганите при наличие на прибор за отчитане).

Повишаването на цените на газа за населението е едно от основните условия, поставени от Международния валутен фонд (МВФ) за отпускането на кредит на Украйна в размер на общо 14,9 млрд. евро, което се очаква да стане в скоро време.

За последен път цените на природния газ за населението в Украйна бяха повишени в края на 2008 г. - с 35%. Въпреки сегашния ръст цените в страната остават под пазарните за Европа, отбелязва руската агенция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още