IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кои европолитики са най-важни сега според български евродепутати

В ЕП се обсъжда възможността законодателно да бъде въведено размерът на минималната работна заплата във всяка страна от ЕС да бъде 60% от средната работна заплата за страната

15:37 | 09.07.10 г.
Автор - снимка
Създател
Кои европолитики са най-важни сега според български евродепутати

Български евродепутати от различни партии (български и европейски) представиха накратко днес в София пред експерти и представители на изпълнителната власт вижданията си относно най-важните според тях европейски политики, които се обсъждат в комисиите на Европейския парламент (ЕП), в които те участват.

Развитието на европейския енергиен пазар и диверсификацията на енергийните източници, главно на природен газ, са между основните теми и задачи за решаване за Европейския съюз (ЕС) в областта на енергетиката, смята евродепутатът Владимир Уручев (ГЕРБ, ЕНП).

По думите му диверсификацията обаче не се разбира еднозначно от страните от ЕС, защото „за Германия например тя означава построяване на още един газопровод за руски газ, докато на България е необходим и друг доставчик на газ, освен Русия“.

Според евродепутата и бивш министър на външните работи Ивайло Калфин (КБ, Алианс на социалисти и демократи) между основните въпроси за ЕС сега са намирането на икономически и бюджетни политики, които ще доведат до по-бързо излизане от икономическата криза. По думите на Калфин страни с по-ниска конкурентноспособност на икономиката, каквото е България, се очертава по-бавно да излязат от кризата.

Илияна Йотова (КБ, Алианс на социалисти и демократи) наблегна на значението на социалните политики на ЕС, чиято роля нараства по време на криза с цел намаляване на безработицата.

Тя отбеляза, че в ЕП се обсъжда възможността законодателно да бъде въведено размерът на минималната работна заплата във всяка страна от ЕС да бъде 60% от средната работна заплата за страната.

Наскоро приетите от ЕП Директива за лекарствата (касаеща начина им на изпитване) и Директива за фалшивите лекарства на пазара ще подобрят лекарствената политика в рамките на ЕС, подчерта Антония Първанова (НДСВ, Алианс на либерали и демократи).

Тя посочи, че ЕП настоява за забраната на храни от клонирани животни и тяхното потомство при гласуването на законодателството относно новите храни. Иска се също да се наложи мораториум върху храните, използващи нанотехнологии, докато не бъдат отхвърлени потенциалните рискове за здравето.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:45 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още