IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ и банковият сектор поведоха нагоре европейските акции

ЕС обяви в сряда, че ще направи стрес тестове на 91 банки, за да провери дали те биха издържали на срив на икономиката

19:49 | 08.07.10 г. 1
Автор - снимка
Създател
МВФ и банковият сектор поведоха нагоре европейските акции

Европейските индекси напреднаха за трети пореден ден, след като Международният валутен фонд завиши прогнозата си за глобалния растеж. Банковият сектор се повиши благодарение на оптимистичните очаквания, че стрес тестовете в сектора ще намалят опасенията относно състоянието на финансовата система, предаде Bloomberg.

Общоевропейският индекс Stoxx Europe 600 се повиши с 1% до 248,6 пункта.

Основните национални индекси нараснаха на почти всички западноевропейски пазари. Печалбите им се увеличиха след данните за първоначалните молби за помощи при безработица в САЩ, които са намалели повече от очакваното.

Британският FTSE 100 напредна с 1,8 на сто до 5105,45 пункта, немският DAX добави 0,7 на сто до 6035,66 пункта, а френският CAC 40 – 1,6 на сто до 3538,25 пункта.

Акциите на минните компании Xstrata и Antofagasta се повишиха съответно с 2,9 на сто и 3,4 на сто.

Френската банка BNP Paribas поведе финансовия сектор нагоре до втория по големина ръст сред 19-те индустриални групи с Stoxx 600. Книжата на Barclays поскъпнаха с 3,6 на сто, а тези на Bank of Ireland скочиха с 6,7%.

ЕС обяви в сряда, че ще направи стрес тестове на 91 банки, за да провери дали те биха издържали на срив на икономиката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:11 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
ivanq1990
преди 14 години
ХА ХА ХА Тези стрес тестове са само за хвърляне на прах в очите. Нито една банка не може да издържи, ако на пазара настъпи паника и клиентите започнат да си теглят парите. На практика парите на хората са раздадени и средствата с който оперира всяка банка доста ограничени. Много е важно пазара да бъде стабилен и това е целта на подобер род изказвания, а също така и за цената на акциите. При тия смешни лихви и постоянно повишаващи се цени бих препоръчал на всеки който има спестявания да си направи една проста сметка колко е спечелил от лихви и произволен продукт да види колко е поскъпнал за последната година поради някаква пречина. Единствено имотите са поевтинели и то защото цените до скоро бяха изкуствено надути поради многото отпуснати кредити от банките и глупоста на хората. Всичките тези кредити в дългосрочен план представляват голямо свиване на възможностите за потребление.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още