IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кристин Лагард: Европейските банки ще издържат стрес-тестовете

Резултатите на тестването на 100-те най-големи банки в Европа се очакват на 23 юли

11:10 | 05.07.10 г.
Автор - снимка
Създател
Кристин Лагард: Европейските банки ще издържат стрес-тестовете

Финансовият министър на Франция Кристин Лагард изрази увереност, че банките в Европа ще издържат стрес-тестовете, на които ще бъдат подложени този месец, за да се установи тяхната стабилност и кредитоспособност, предаде Wall Street Journal.

По време на пресконференция този уикенд Кристин Лагард многократно повтори, че способността на банките в Европейския съюз (ЕС), и в частност във Франция, да оцелеят при повторно свиване на икономиката ще се потвърди от теста. Резултатите от него се очакват на 23 юли.

Френският министър на финансите уточни още, че в него ще участват стоте най-големи банки на Стария континент.

Лагард е заявила още, че на този етап Франция не е направила своя избор между това дали да премине към съкращаване на държавния си бюджет или да запази държавните стимули за икономиката. Засега се планира смесена икономическа политика, чрез която да се намалят определени разходи на държавата и в същото време да се поддържат някои мерки за насърчаване на потребителското търсене.

Европейският комисар по вътрешния пазар и финансовите услуги в ЕС Мишел Барние на свой ред заяви, че Европа разполага с необходимите средства, за да са справи с всички проблеми, които биха могли да възникнат заради резултатите от стрес-тестовете. Те имат за цел да покажат дали включените в тях банки са в състояние да оцелеят в случай на по-екстремни кризи.

Регулаторните органи в ЕС обаче се противопоставиха на включването на сценарий с държавен банкрут в стрес тестовете през този уикенд.

Притесненията на американските политици за експозицията на европейските банки към държавния дълг на страните от еврозоната ги накараха да окажат натиск върху европейските лидери да публикуват резултатите от стрес-тестовете на европейските банки.

Голямата задлъжнялост на редица напреднали икономики стана причина и за разединението между САЩ и Европа относно това по какъв начин да се отговори на кризата с държавния дълг. Според САЩ на този етап възстановяването на икономиката е нестабилно и е най-важно да се насърчава нейния растеж.

Редица страни в Европа преди това обявиха мерки за намаляване на бюджетните си дефицити още през тази година.

Според Лагард обаче правилният избор е комбинация от намаляване на държавните разходи и запазване на предприетите досега мерки за стимулиране на икономиката.

Френското правителство се ангажира да намали бюджетния дефицит като процент от брутния вътрешен продукт от планираните за тази година 8% до 3% през 2013 г. За тази цел ще бъдат замразени разходите на държавата за три години, а оперативните разходи ще се съкратят с 10% до 2013 г.

Президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Жан-Клод Трише заяви по време на същата конференция, че намаляването на бюджетните дефицити и въвеждането на устойчиви фискални политики са от ключово значение за възвръщането на икономическото доверие, което на свой ред ще насърчи растежа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:11 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още