IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Словакия спъва създаването на спасителен фонд в еврозоната

Правителството на страната не може да достигне до съгласие за плащане на вноската си от 4,4 млрд. евро

21:01 | 01.07.10 г. 3
Автор - снимка
Създател
Словакия спъва създаването на спасителен фонд в еврозоната

Фондът за стабилизация на еврозоната, който от мнозина се разглежда като спасителния механизъм на единното пространство е поставен под въпрос. Той не може да бъде създаден заради отказа на Словакия да одобри внасянето на своя дял в общата каса.

Решението за създаване на такъв фонд дойде при изострянето на кризата в Гърция, като страните от еврозоната се обединиха около идеята да бъдат заделени 440 млрд. евро, които да бъдат използвани в кризисни ситуации, припомня Financial Times.

За момента Словакия е единствената страна от 16-те членки на еврозоната, която оспорва стабилизационния механизъм и не е готова да преведе своята вноска във фонда. Това води до значителен натиск от останалите държави и от страна на Европейската комисия, но това за момента не дава резултат.

За момента ситуацията изглежда такава, че е малко вероятно Словакия да преведе вноската си преди предстоящата среща на финансовите министри от еврозоната, която трябва да се състои на 12 юли.

Вноската на Словакия, която се присъедини към еврозоната на 1 януари миналата година, трябва да внесе 4,4 млрд. евро в общия фонд. Дясно-центристката коалиция, която спечели изборите през юни обаче е противник на идеята за обща сшасителна каса и не е ясно дали новото правителство ще подкрепи идеята.

Фондът, който стана известен като механизъм за финансова стабилност в Европа, трябва да емитира облигации, гарантирани от страните-членки на еврозоната и да използва средствата за подпомагане на държави, изпитващи трудност с рефинансиране на дълговете си.

В замяна на това закъсалите страни трябва да предприемат реформи на политиката си, съгласувани с правилата на Международния валутен фонд, Европейската централна банка и Европейската комисия.

От чисто правна гледна точка фондът може да започне да функционира и без съгласието на Словакия. За това е необходимо парламентите в страните, осигуряващи 90% от парите за фонда, да дадат своето съгласие, коментират юристи за вестника.

От политическа гледна точка обаче отказът на Словакия би нанесъл тежък удар върху еврозоната, защото това би бил негативен сигнал с оглед липсата на съгласие в еврозоната.

Подобна е ситуацията и по отношение на спасяването на Гърция, за което Словакия отказа да преведе вноската си от 800 млн. евро. Това обаче не попречи на Атина да бъде предоставена мащабна финансова помощ.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:49 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 1
no-credit
преди 14 години
Ами прави са словаците. Тоя фонд спасява не само Гърция и ко., но и техните кредитори - предимно немски, френски и швейцарски банки. И какво общо има Словакия с тези банки, че да ги спасява?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
trendline
преди 14 години
Прави са си хората че се дърпат. Що да спасяваш нещо което е обречено да се самозатрие. Щото мързеливите гърци ядоха и пиха на корем дай сега всички да им помагат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
Nabludatel777
преди 14 години
Браво тея си имат МНЕНИЕ а не са слуги на такива като Меркел и Саркози и чиновниците от ЕК!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още