IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Новините от САЩ и Китай свалиха европейските индекси

Червената вълна от Азия се пренесе и на Стария континент, което доведе до разпродажби в първия ден от месеца

19:03 | 01.07.10 г.
Автор - снимка
Създател
Новините от САЩ и Китай свалиха европейските индекси

Борсовите индекси в Европа започнаха новия месец със спад, което дойде като резултат от слабите данни за развитието на икономиките на САЩ и Китай. Така червената вълна от Азия се пренесе и на Стария континент.

Новият месец започна със спад на регионалния индекс Stoxx Europe 600 от 2,5 на сто до 237,18 пункта. По този начин показателят навлезе със сериозно понижение, след като за второто тримесечие на годината изгуби 7,7 на сто.

Силни спадове днес бяха отчетени по позицията на BMW и Daimler, като пазарната капитализация на компанията се смъкна съответно с 4,7 и 3,3 на сто. Книжата на Renault пък отчетоха спад от 4,58 на сто, предава Market Watch.

Негативните новини от днес бяха свързани с PMI индекса в Китай, който се понижи от 53,9 пункта през май до 52,1 пункта през юни. Това е сигнал, че икономиката на страната се забавя, което се приема като силен негативен сигнал от инвеститорите.

Във Великобритания днес FTSE 100 падна с 2,25 на сто до 4 806 пункта, докато немският DAX се смъкна с 1,8 на сто до 5 857 пункта. На борсата в Париж пък САС-40 изгуби 3 на сто до 3 340 пункта.

Натискът върху индексите се засили в края на сесията заради поредица от негативни данни за състоянието на САЩ. Те обаче доведоха до поскъпване на еврото и засилване на позициите на единната валута на валутните пазари.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:02 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още