IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Начало на белгийското председателство – условия и перспективи

От днес кормилото на ЕС се поема от Белгия. България пък има нови цели за следване

16:00 | 01.07.10 г.
Автор - снимка
Създател
Начало на белгийското председателство – условия и перспективи

Разтърсвана от поредна правителствена криза и повече от всякога разединена между фламандци и франкофони, Белгия поема от днес, 1 юли, председателството на Европейския съюз. Щафетата е взета от Испания, като белгийското лидерство в Общността ще продължи до края на годината.

12-тото белгийско председателство идва в критичен момент, в който неразрешените проблеми и незавършените задачи са извънредно много, коментира АФП. Сред тях се открояват приключването на реформата на регулациите на банковия и финансов сектор, заработването на европейска дипломатическа служба, подсилването на европейското икономическо управление.

Новото белгийско правителство няма да встъпи на власт преди октомври и новите управляващи няма да имат много време за адаптация. Досегашната власт се оттегли в края на април, когато премиерът Ив Льотерм подаде оставка, след като фламандската либерална партия Open VLD оттегли подкрепата си за кабинета.

Чешки сценарий?

Съществуват опасения да не се повтори чешкият сценарий, на който ЕС стана свидетел през първата половина на миналата година. Тогава чешкото правителство падна от власт – в средата на поетото председателство на Общността, което доведе до тотална загуба на влияние на Прага върху европейските дела.

„Разбира се, Белгия има европейски убеждения, но държава, чието бъдеще е несигурно, не се радва на голямо политическо доверие“, коментира пред агенцията Кристиян Франк, професор в Института за европейски изследвания към Католическия университет в Лувен.

Роля на втори пилот

Белгийците подчертават консенсуса, съществуващ в кралството по европейските въпроси, опитвайки се да успокоят Европа. Подчертава се още, че Лисабонският договор малко е отслабил влиянието на председателствата на ротационен принцип. Позицията на Белгия е, че в днешно време държавата председател има по-скоро роля на втори пилот в европейското управление, отколкото на „капитан на полета“.

„На първо място ще служим на европейските институции“, казват в страната и допълват, че ще се стремят към скромни позиции.

Допълнително разводняване на ролята на белгийското председателство се очаква да окаже европредседателят Херман ван Ромпой, който обаче в същото време също е белгиец. Тоест, макар и да се отслаби значението на самата институция „председателстващ на ротационен принцип“, ван Ромпой вероятно ще има функция на фасилитатор в случаи на противоречия.

България и белгийското председателство

Що се отнася до нашата страна, позицията на българските власти е, че имаме два основни приоритета по време на председателството на кралството. Това са усилията за присъединяване към Шенген и за отпадане на механизма за наблюдение на действията ни срещу корупцията и организираната престъпност.

Основната българска цел за периода на испанското председателство беше подаването на молба за присъединяване към валутния механизъм ERM II, или така наречената „чакалня към еврото“. Както вече е ясно, това е цел, която не постигнахме, дали заради рязкото влошаване на изпълнението на Маастрихтските критерии за бюджетен дефицит, или по преценка, че икономическите и финансови условия в момента не са подходящи.

Самата Испания ни оказа подкрепа за изпълнението на този стремеж, но освен това препоръча да не избързваме прекалено.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:52 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още